Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Samand yatırımda yönünü Bulgaristan'dan Türkiye'ye çevirdi

Daha önce Bulgaristan'da fabrika kurmayı planlayan şirket, Türk dist- ribütörü MYS'nin çabaları sonucu yatırım projesini Türkiye'...

Daha önce Bulgaristan'da fabrika kurmayı planlayan şirket, Türk dist- ribütörü MYS'nin çabaları sonucu yatırım projesini Türkiye'ye kaydırdı. Geçen yıl Bursa merkezli MYS ile distribütörlük anlaşması yapan İranlı otomotiv devi, Türkiye pazarına da hızlı bir giriş yaptı. MYS Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Seskır, Genel Müdür Yiğit Seskır ve IKCO'nun Genel Müdürü Dr. Manoucher Manteghi, Tahran'daki üretim tesislerinde Türk gazetecilere Samand'ın hedeflerini ve yatırım planlarını anlattı. Buna göre, Türkiye'ye 3 bin araç gönderilmesi düşünülürken yoğun talep üzerine rakam 10 bine çıkarıldı. 19 bin 900 YTL'den satışa çıkan tam donanımlı Samand LX modelinden şu ana kadar bin tane satıldı. 16 bayi ve 35 servis hizmet vermeye başlarken binin üzerinde bayilik başvurusu geldi. Henüz bayi ağı oluşturulmayan İstanbul için 400 yatırımcı sırada bekliyor. Şirket birkaç hafta sonra doğalgazlı araçları da satışa sunacak. Daha sonra gelecek Soren modeli 23 bin YTL'ye, EL modeli de 16 bin yeni liraya satılacak. Ayrıca 35 bin YTL'lik Sarir modeli limuzin de yakın zamanda Türkiye'de olacak. 300 adet sipariş verilen otomobili daha çok turizm bölgelerindeki oteller ve sanayi odaları istiyor. Haziranda gelecek pick-up modelinin fiyatı ise 13 bin YTL olarak belirlendi.
Samand'ın Türkiye temsilcisi MYS Oto Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Seskır, orta sınıfa hitap etmek istediklerini söyledi. Genel Müdür Yiğit Seskır ise şirketin 7 hedef ülkenin dördünde üretime başladığını belirterek, "AB üyesi Bulgaristan'a yatırım yapacaklardı. Ancak çabamız sonucunda bu kararı durdurduk. İranlı yetkilileri yatırımı Türkiye'ye yapmaları konusunda ikna ettik." diye konuştu. Seskır, "Rusya, Ukrayna ve tüm Balkan ülkelerine direkt satış Türkiye'den yapılacak. 60 ile 200 milyon Euro arasında düşünülen yatırım Khodro ve MYS Otomotiv ortaklığıyla gerçekleştirilecek." dedi.
IKCO'nun Genel Müdürü Dr. Manoucher Manteghi de Türkiye'de otomotiv sanayiinde büyük yatırımlar yapıldığını hatırlatarak, Türk şirketleriyle ortaklaşa çalışmayı tercih ettiklerini kaydetti. İran otomotiv sanayiinin kapasitesi 2 milyon adete çıkacağı için yedek parça konusunda çalışan şirketlerle yakın ilişki kurmak isteyen Samand'ın genel müdürü, "2012 yılına kadar Khodro'yu global bir oyuncu haline getirmeyi istiyoruz. Ama öncelikli tercihimiz İslam ülkeleri, özellikle de Türkiye ve Malezya. Türkiye hem komşu hem de Avrupalı. İşlerimizi daha da geliştirebiliriz." şeklinde konuştu.
İslam ülkeleri ortak oto üretsin
Dr. Manteghi, İslam Konferansı Teşkilatı toplantılarında gündeme gelen 'İslam ülkelerine yönelik ortak otomobil projesi' hakkındaki bir soru üzerine de "Biyoteknoloji, telekomünikasyon ve otomotiv konusunda çalışmalar var. Müslüman ülkelerin özelliklerine yönelik tasarlanacak araç projesinde otomotiv sanayiinde altyapısı bulunan ülkeler yer alacak. Kendilerine özgü bir teknolojiyle ama modern bir teknolojiyle üretmeye çalışacak." açıklamasını yaptı. Basın toplantısında verilen bilgiye göre, Samand'ın üretildiği IKCO'nun binek oto alanında yaklaşık 12 bin kişi çalışıyor. Bu rakam motor, pres ve ticari araç bölümü eklendiğinde 19 bine çıkıyor. Binek araçlarda Peugeut'ya, ticari araçlarda Mercedes Benz'e de üretim yapılıyor. Üretimde yerli hammadde oranı yüzde 93'e yakın. Üretim kapasitesi 750 bini binek araçlar olmak üzere yıllık toplam 1 milyon 200 bin adet. Bunun 600 bini ihraç ediliyor. Şirketin Venezuela, Suriye, Belarus, Mısır ve Azerbaycan'da montaj fabrikası var. Senegal ve Çin'de de hazırlıklar sürüyor. Pazarda yüzde 60'lık paya sahip IKCO'nun yüzde 48'i devletin elinde. Şirket, dünyanın en büyük 18. otomotiv üreticisi konumunda.
Rakamlarla İranlı IKCO
Yıllık üretim: 1,2 milyon adet
Personel: 19 bin
İhracat: 315 milyon dolar
Yurtdışı fabrikaları: Suriye,
Mısır, Belarus, Venezuela, Azerbaycan
ZAMAN

Hiç yorum yok