Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Hafif ticarilerde ‘konfor’ savaşı

Bir süre öncesine satış rakamları kabarık olan hafif ticariler, stationwagon araçlara kaptırmaya başladıkları popülaritelerini konforla kaza...


Bir süre öncesine satış rakamları kabarık olan hafif ticariler, stationwagon araçlara kaptırmaya başladıkları popülaritelerini konforla kazanmak istiyor
Son birkaç yıldır “kombi” yani beş kişilik versiyonlarıyla yüksek satış rakamları yakalayan, ancak popülaritelerini uygun fiyatlı ve cazip stationwagon modellere kaptırmaya başlayan hafif ticariler, konfor silahını çekti.
İş dışındaki günlük yaşamlarında ikinci bir araç almaya gücü yetmeyen esnafın ilk sıradaki tercihi olan hafif ticarilerin son örnekleri, artık daha fazla konfor ve donanımla satışa sunulmaya başladı. Geniş iç hacimleri, yük kapasitelerinin yüksekliği, düşük yakıt tüketimleri ve uygun fiyatlarıyla tercih nedeni olan bu araçlar, geçtiğimiz yıllarda elde ettikleri başarıyı tekrarlamayı hedefliyorlar.
Nitekim geçen yıl Türkiye pazarında satılan yaklaşık 115 bin hafif ticarinin yüzde 86’sını kombi versiyonları oluşturuyordu.
Otomobil platformu
Son dönemde Türkiye’de de piyasaya sunulan bu tipteki araçlar, genelde otomobil platformları üzerine geliştirilmiş.
Örneğin Türkiye’de de hatırı sayılır bir müşteri kitlesine sahip olan ve bu yıl içinde tamamen yeni haliyle satışa sunulan Renault Kangoo, minivan sınıfında yer alan Scenic’in platformunu ve şasisini taşıyor. Bu açıdan genişliği ve süspansiyon konforu açısından genlerini aldığı Scenic’le benzer özellikler taşıyan Kagnoo’nun 5 kişilik “Multix” versiyonu, sürgülü kapılarda da bulunan elektrikli camlar, ABS fren sistemi, bol miktarda eşya gözü, radyo/CD/MP3 çalar, otomatik klima, yağmur ve far sensörü, yan hava yastıkları gibi standart veya isteğe bağlı donanımlarla alınabiliyor. 85 HP’lik tutumlu bir dizel motorla donatılan Multix’te, gelecek yıl otomatik vites seçeneği de olacak. Fiyatları da 27 bin 920 YTL’den başlıyor.
Fiyatlar uygun
Fransız üretici PSA Peugeot Citroen Grubu’nun ürettiği popüler modellerde de aynı taktik izlenmiş.
Yeni Citroen Berlingo ve Partner’da, Peugeot 308’de de kullanılan platform bulunuyor. Sürüş karakteri ve iç mekanıyla binek otomobillere yaklaşan yeni Berlingo’nun 5 kişilik Combi’sinde 1.6 lt’lik 75 HP ve 92 HP güçlerindeki dizel motor seçenekleri var. Çift hava yastığı, ABS+EBD, EBA (Acil fren destek sistemi), klima, elektrikli-ısıtmalı yan aynalar, direksiyondan kumandalı radyo/CD/MP3 çalar standartlar arasında. Fiyatları 29 bin 860 YTL’den başlıyor.
Zengin donanımlar
Kısa süre önce tanıtılan binek özellikli Partner Tepee de benzer özelliklerde. Bu araçta da 1.6 lt hacimli 75 HP, 90 HP ve 110 HP’lik dizel motor seçenekleri var.
Üç donanım seçeneği olan Partner Tepee’de, ABS, AFU, çift hava yastığı, yükseklik ve derinlik ayarlı hidrolik direksiyon, yol bilgisayarı, üst donanımlarda çift bölgeli otomatik klima, ön koltuk sırtlığında katlanır masa, far sensörü, ön koltuklar arasında taşınabilir eşya bölmesi gibi donanımlara bile rastlamak mümkün. Fiyatı 27 bin 450 YTL’den başlıyor.
Fiat da, Doblo’sunda Premio ve Carioca gibi özel donanımlı, binek ağırlıklı modeller sunuyor. Düşük tüketimli 1.3 lt ve 1.9 lt dizel motorlarla donatılmış araçlarda sırt destekli ön koltuklar, klima, park sensörü, çift renkli döşeme gibi pek çok donanım sunulmakta. Ford’un Transit Connect modelindeki Combi GLX, Opel Combo’nun City, Volkswagen Caddy’nin bir süre sonra satışına başlayacağı Life versiyonları da donanımları yüksek, beş kişilik modellerden.
Bir alt sınıftaki Fiat Fiorino, Citroen Nemo ve Peugeot Bipper da, otomatik seçeneği bile olan binek versiyonlara sahip.milliyet otomobil

Hiç yorum yok