Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

YAŞLI ARAÇLAR TRAFİKTEN ÇEKİLECEK

Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edildi. Belgeye göre düşük emisyonlu araçlar teşvik edilecek. Y...

Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edildi.

Belgeye göre düşük emisyonlu araçlar teşvik edilecek. Yaşlı araçlar kademeli olarak trafikten çekilecek.

Toplu taşımada demiryolu yaygınlaştırılacak. Belge, sanayi kuruluşlarının da enerji verimliliğine yönelik tedbirler almasını öngörüyor.Enerjinin verimli kullanılması, enerjide arz güvenliğinin sağlanması ve dışa bağımlılığın azaltılmasını öngören Enerji Verimliliği Strateji Belgesi, Yüksek Planlama Kurulu'nca (YPK) onaylandı.

Belgede öne çıkan unsur, enerji verimliliği için atılacak adımlara tarih sınırlaması getirilmesi oldu. Belgede, tüketicileri ilgilendiren hususların başında ise düşük emisyonlu araçların teşvik edilmesi ve ekonomik ömrünü tamamlamış araçların kademeli olarak trafikten çekilmesi geliyor. Taşıtlar için çevreci vergilendirme rejimine geçilecek. Ancak bunun için Maliye Bakanlığı'nın düzenlemeleri belirleyici olacak. Maliye, en geç 24 ay içerisinde konuyla ilgili yasal düzenlemeleri yapacak.

Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'yle ilgili çalışmaları Zaman, 13 Şubat 2011'de 'Eski araçlara vergi artırımı gündemde' ve 3 Nisan'da 'İkinci el oto piyasası, yaşlı araca yüksek vergiye kilitlendi' başlığıyla duyurmuştu. İlk taslak çalışmalarda, çevreci araçlara vergi kolaylığı ve 15 yaş üstü araçlara kademeli vergi artışı öngörülüyordu.

Ancak, Maliye, bu uygulamaya karşı çıkmıştı. Belgenin yürürlüğe konulan haliyle Maliye'nin dediği oldu ve araçların yaş sınırı kaldırılıp yapılacak düzenleme için Maliye yetkilendirildi.ZAMAN

Hiç yorum yok