Hyundai ix35 Fuel Cell Teknik Özellikler Uzunluk 4,410 mm Genişlik 1,820 mm Yükseklik 1,655 mm Tek dolum ile menzil 588 ...
Hyundai ix35 Fuel Cell Teknik Özellikler
Uzunluk 4,410 mm
Genişlik 1,820 mm
Yükseklik 1,655 mm
Tek dolum ile menzil 588 km
Araç verimliliği 0.96 kgH2/100 km
Maksimum hız 160 km/s
Hızlanma, 0’dan 100 km/s’ye 12.5 saniye
Yakıt hücresi gücü 100 kW
Enerji depolama sistemi Pil, 24 kW
Yakıt Hidrojen (700 bar, 5.6 kg)
Egzoz gazı Su buharı
• İlk üretilen 1,000 adet ix35 Fuel Cell, 2015’e kadar yollarda olacak
• Hyundai’nin çevre dostu teknolojilerindeki liderliğinin kanıtı
• İlk etapta kamu ve özel filolarda testler gerçekleştirilecek
Hyundai böylece “zero-emission” olarak adlandırılan ve sıfır emisyon salımı sayesinde çevreye hiç zarar vermeyen araçların seri üretimine ilk başlayan üretici olacak.
Hyundai’nin dünyadaki en büyük entegre otomotiv üretim tesisi unvanına sahip olan Ulsan Fabrikası’nda 2012 Aralık ayında üretimine başlayacağı ix35 Fuel Cell’lerden 2015 yılına kadar toplam 1.000 adet bantlardan inmiş olacak.
İlk olarak Danimarka ve İsveç’teki belediyelerle yapılan anlaşmalar doğrultusunda ix35 Fuel Cell’lerden oluşan filolar kamu hizmetinde kullanılacak. Hyundai, 2015 yılından itibaren de yıllık 10 bin adetlik hedefle ix35 Fuel Cell’lerin seri üretimine başlamayı hedefliyor.
Hyundai Ar&Ge Bölümü Başkan Yardımcısı Woong Chul Yang şunları söyledi: “ix35 Fuel Cell, Hyundai’nin gelişmiş mühendisliği ve çevre dostu teknolojiye sahip taşımacılıkta otomotiv endüstrisinin lideri olduğunun kanıtıdır.
Sıfır emisyonlu araçlar artık bir rüya değil. Bizim geliştirdiğimiz ix35 Fuel Cell artık herkesin kullanımı için hazır ve kendinden emin bir şekilde yollarda dolaşıyor”.
Gelişmiş teknolojiyle üretilen ix35 Fuel Cell, sadece hidrojen ile çalışıyor.
Yakıt hücreleri bu hidrojeni elektriğe dönüştürerek aracın hareket etmesini sağlıyor ve bu işlem sonucunda hidrojen ile oksijenin tepkimeye girmesi nedeniyle sadece su açığa çıkarak çevreye hiç zarar verilmiyor.
Hyundai’nin çevre dostu teknolojilerini tek bir çatı altında topladığı Blue Drive markasının gözbebeği olan ix35 Fuel Cell, özellikle günümüzde tüm dünyada çevre kirliliğini azaltmak için uğraş veren hükümet, kurum ve kuruluşlar için değişimin simgesi olacak.
Avrupa Birliği’nin G8 ülkeleri arasında 2009 yılında imzalanan “2050 itibariyle karbon emisyonlarını yüzde 80 oranında düşürme” hedefi ve “Kaliforniya Sıfır Emisyonlu Araç” kurallarına en uyumlu araç olarak dikkat çekiyor.
Hyundai ix35 Fuel Cell, aslında sürüş özellikleri ve performans olarak standart ix35 ile aynı, ancak günümüzdeki elektrikli araçlardan daha verimli.
Hidrojen dolumu yine yakıt dolumu gibi birkaç dakika süren ix35 Fuel Cell, 0’dan 100 km/s hıza 12,5 saniyede ulaşıyor, maksimum 160 km/s hıza çıkabiliyor ve arada başka bir doluma gerek duyulmaksızın tam 588 km yol yapabiliyor.
Hyundai bu teknolojiyi geliştirirken özellikle ix35 modelini seçti çünkü ix35, Hyundai’nin akıcı tasarım felsefesinin ilk modeli ve i30’dan sonra Avrupa’da en çok tercih edilen ikinci aracı. Hyundai ix35, hem aile hem de iş yaşamında kullanılabiliyor, sürücü odaklı performans sergiliyor ve 5 kişinin rahatlıkla oturabileceği ergonomik bir kabin sunuyor.
Şu an Avrupa’da belirli hükümetler hidrojen dolum istasyonlarının altyapısı için çeşitli yol haritaları geliştirdiler ve gerekli fonları oluşturdular. Büyük Avrupa ülkelerinde mevcut hidrojen dolum istasyonları bulunuyor ve bunlara ek olarak yeni istasyonlar yapılıyor ve yapımı planlanıyor.
Türkiye’de de ilk hidrojen dolum istasyonunun belli bir süre içinde İstanbul’da açılması planlanıyor. Avrupa dışında Kore’de ve Kaliforniya’da bulunan hidrojen istasyonlarının sayısının artırılması ve ülke çapına yayılması amaçlanıyor.
Bu doğrultuda kamu ve özel filo kullanımları için kullanılacak sıfır emisyonlu ix35 Fuel Cell araçlar, karbon emisyonlarını düşürmek açısından önemli bir ortak olacak.
Böylece mevsimsel değişimlerin önüne geçmek için güçlü ve büyük bir adım atılmış olacak.
Hidrojen sayısız yol ve yöntem ile geliştirelibildiği ve sınırlı araç talebi olduğu için günümüzde hidrojen dolumunun maliyeti ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebiliyor. Şu an Avrupa’da bu maliyet ortalama 100 km’de 10 Euro civarında seyrediyor.
Tam dolum yapılan bir ix35 Fuel Cell, yaklaşık 5.6 kg hidrojen alabiliyor ve ikinci bir doluma ihtiyaç duymadan 588 km yol alabiliyor. Bu da yaklaşık 56 Euro’luk bir tam dolum sunuyor.
Hyundai ix35 Fuel Cell, bu aralar Avrupa’da tanıtım amaçlı olarak European Hydrogen Road Tour – Avrupa Hidrojen Turu olan H2moves’a katılıyor.
Hidrojenli yakıt hücresini tanıtmak amacıyla tüm Avrupa’da gerçekleştirilen bu tur, fuar süresinde Paris’te bulunacak. Bu amaçla basın ve halkın kullanımı için Hyundai ix35 Fuel Cell hazır bulunacak.
Hyundai ix35 Fuel Cell’in test versiyonları, Avrupa Parlamentosu tarafından 2011 boyunca kullanılmıştı. Ayrıca Hyundai’nin yakıt hücreleriyle geliştirilen otobüs ve ix35 Fuel Cell’ler, Kore’de Mayıs-Ağustos ayları boyunca gerçekleştirilen 2012 Yeosu Dünya Fuarı’nda kullanıldı.
Hyundai ix35 Fuel Cell, Hyundai’nin Mabuk’ta sadece çevre dostu araçların gelişimi için kurulan Ar&Ge merkezinde yüz milyonlarca Euro harcanarak 14 yılda bugünkü durumuna getirilen bir proje.
Bu proje dahilinde araçlar, Avrupa, ABD ve Kore’de farklı yol ve hava şartlarında 3 milyon km’den fazla yol yaparak test edildi. 2012 başında bir adet Hyundai ix35 Fuel Cell, Oslo ile Monaco arasındaki yolu, Avrupa’daki mevcut hidrojen dolum istasyonlarını kullanarak tamamladı ve bir dünya rekoruna imza atmış oldu.
Hyundai Otomotiv Grubu Başkanı Mong-Koo Chung, yakıt hücresi programını şirketin en öncelikli programı olarak belirledi ve Hyundai’nin çevre dostu teknolojileri geliştirmede öncü marka olmasını ve topluma daha iyi bir gelecek bırakma konusunda kurumsal sosyal sorumluluğunu yerine getirmesini sağlamış oldu.
Hyundai ix35 Fuel Cell
Hyundai ix35 Fuel Cell, hem markanın geliştirmiş olduğu en yüksek teknolojiye sahip araç hem de kamu ve özel filolarda günlük kullanıma uygun olarak yollarda kullanılabilen bir araç.
Sürücü ve yolcu açısından ix35 Fuel Cell’in bildiğimiz standart içten yanmalı motora sahip ix35’ten çok büyük bir farkı bulunmuyor.
En büyük fark, ix35 Fuel Cell’de bulunan elektrik ateşlemeli ünite sayesinde motor gürültüsünün olmaması.
Hyundai’nin bu yakıt hücresi grubunun boyutlarını minimum seviyeye indirmesi sayesinde kabin içinden hiçbir alan çalınmadan beş kişinin oturabileceği bir oturma alanı sunuluyor.
Ayrıca sürücülerin, yayaların ve tüm dünyadaki herkesin farkedeceği gibi ix35 Fuel Cell uzun yol yapabiliyor ve egzozundan sadece evlerimizde içtiğimiz ve günlük hayatta kullandığımız su açığa çıkarmış oluyor.
Yeni nesil ix35 Fuel Cell, bir önceki nesline göre yüzde 10 oranında geliştirildi. Sistemin çalışma prensibini oluşturan parçalar, bildiğimiz araçların modüllerinin boyutlarına indirildi ve bu sayede ix35 Fuel Cell’in, Hyundai’nin Ulsan’daki fabrikasında standart ix35’ler ile aynı bantta üretilmesi sağlandı.
Ayrıca Avrupalı sürücülerin beklentilerini karşılayacak şekilde yol tutuş ve sürüş özellikleri geliştirilen ix35 Fuel Cell’in Avrupa yollarına en iyi uyumu gösterecek şekilde ayarları yapıldı.
Hyundai’nin ix35 Fuel Cell’inin diğer rakiplerine göre kullanım açısından sunduğu farklılıkları bulunuyor.
Diğer yakıt hücreli araçlarda oksijeni sağlamak için sıkıştırılmış hava tankları kullanılıyor ve bu da yakıt tüketimini artırıp gücü yüzde 50’lere kadar düşürebiliyor. Ayrıca hava kompresörü nedeniyle kabin içinde istenmeyen gürültü oluşabiliyor.
Hyundai ix35’te ise yakıt hücresi grubunun yanında, markanın Sonata Hybrid modelinde bulunan lityum polimer pil kullanılıyor. Sürücü frene bastığında ya da yokuş aşağı inerken kinetik enerji dönüşüm sistemi pili şarj ediyor. Araçta dur-kalk teknolojisi de bulunuyor ve bu sayede araç rolantideyken sadece pilin gücü kullanılarak şehir içinde enerji kaybı minimize edilmiş oluyor.
Böylece ix35 Fuel Cell, hem standart ix35’in özelliklerini sunuyor hem de sıfır emisyon ile doğaya hiç zarar vermemiş oluyor.
Hyundai Yakıt Hücresi Programı
Hyundai’nin yakıt hücresi programı, firmanın Kore - Mabuk’ta bulunan Çevre Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’ndeki mühendisler tarafında geliştiriliyor.
Bu merkezde, Hyundai’nin çevre dostu yürüyen aksamları hazırlanıyor.
Aynı zamanda binanın yapısı ve mimarisi itibariyle de enerji tüketimini en aza indirerek LEED sertifikası alan bu merkezde, Hyundai’nin kendi yakıt hücresi grupları geliştiriliyor ve markaya ait bir hidrojen dolum istasyonu bulunuyor.
İlk kez 1998 yılında startı verilen program dahilinde 2012 yılı sonu itibariyle üretimin başlaması ve 2015 yılı itibariyle de araçların ticarileştirilmesi hedefiyle yola çıkılmıştı. Şu an itibariyle Hyundai, bu programın ilk adımını tamamlamış oluyor.
Yakıt hücrelerinin Ar&Ge’sinden sorumlu Dr. Tae-Won Lim, bu teknoloji konusunda son sözü söylüyor: “Mabuk Araştırma-Geliştirme Merkezi’mizin misyonu, ticari olarak ulaşılabilir sıfır emisyonlu araçları hazırlamak. Biz, ix35 Fuel Cell ile bunu başardık ve tüm kamu ile özel filolar için araçlarımızı kullanıma sunarak dünyanın çevreyi koruma konusunda öncü markası olduğumuzu ispatladık”MİLLİYET