Maliye Bakanlığı, 2013 yılında trafikle ilgili hangi suça ne kadar para cezası kesileceğine ilişkin listeyi Emniyet Genel Müdürlüğü başta...
Maliye Bakanlığı, 2013 yılında trafikle ilgili hangi suça ne kadar para cezası kesileceğine ilişkin listeyi Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili diğer birimleri gönderdi.
Kırmızı ışıktan hıza; ehliyetsiz araç kullanmaktan telefonla konuşmaya; korsan taksiye binmekten kaza yerinden ayrılmaya kadar sürücüler, yolcular, yayalar, sigorta şirketleri ile trafiği engelleyecek şekilde ev veya işyeri önünde izinsiz çalışma yapanlara kadar 170 ayrı suçun yeni cezaları belli oldu.
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Maliye Bakanlığı'nın, 2013'te uygulanacak 170 ayrı suça ilişkin cezayı yüzde 7.8 oranında artırması dikkat çekti. Bakanlar Kurulu'nun bu oranı yüzde 50 artırma yetkisi bulunmasına karşın, cezaların yüzde 11.7 yerine 7.8 oranında artırılması tercih edildi.
Aracın içinde görüşü engelleyecek veya kaza halinde araç içindekiler için tehlike olabilecek sus, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olanlar ile gürültülü ve yüksek dumanlı egsoz taktırmak. 166 lira.
- 11 yaşını bitirmeden bisiklet kullanmak, 13 yaşını bitirmeden motorsuz taşıt kullanmak ve hayvanları tevdi etmek 77 lira. Bu ceza hem kullanana hem de kullandıranlara veriliyor.
Bisiklet ve motosikletlerin arkasında yeterli bir oturma yeri olmadıkça başka kişileri bindirmek; oturma yerine birden fazla kişi bindirmek 166 lira.
- Korsan araçlarla yolcu taşımak ilk seferde 2 bin 100 lira; tekrarı halinde 3 bin 500 lira. Korsan taksi, dolmuş, otobüs gibi araçlara binen yolculara ise 233 lira para cezası kesilecek.
- Aracına izin almaksızın reklam, yazı, işaret, resim, flama, bayrak ve benzerlerini takmak, yazmak, sesli ve ışıklı donanım bulundurmak 77 lira.
- Resmi olmayan araç plakalarını, resmi araç plakası renginde boyatmak 166 lira.
Park, fren ve dönüş ışıklarının bozuk veya teknik şartlara uygun olmaması 77 lira.
Araçların muayene süresini geçirmek 77 lira.
Sağa ve sola dönüşlerde kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara, varsa bisiklet yolundaki bisikletlilere, ilk geçiş hakkını vermemek 77 lira.
Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak 77 lira.
İki yönlü yollarda, karşıdan gelen araçların geçişini zorlaştıran bir durum varsa geçişi kolaylaştırmak için aracını sağ kenara yanaştırmamak, gerektiğinde sağa yanaşıp durmamak; dağlık ve dik yokuşlu karayollarında karşılaşma halinde güvenli geçişi sağlamak için inen araçların önceden sığınma cebine girmemesi, cep yoksa sağa yanaşıp durmaması, gerektiğinde geri gitmemesi 77 lira para, 15 puan cezası.
Araç kullanırken sürücü belgelerini yanında bulundurmamak 166 lira.
B,C ve E sınıfı sürücü belgesi olanlar; araçlarına 750 kg'ın üzerinde römork takarak kullanmak veya kullandırmak 343 lira.
Sürücü belgesi sınıfına göre, yetkisi olanlar dışındaki araçları kullanmak 343 lira.
Sürücü belgesi almak için yanlış bilgi veya sahte belge vermek 877 lira.
İkamet adresi değişikliklerini tescil kuruluşuna 30 gün içinde bildirmemek 166 lira.
Sis lambalarını, sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakmak 77 lira
Yönetmelikteki esaslara aykırı ışık takmak ve kullanmak 77 lira.
- Taşıma sınırı üzerinde yolcu alan sürücülere 62 lira para cezası, 10 ceza puanı verilirken; fazla yolcuların en yakın yerleşim biriminde indirilmesi gerekiyor.
Buna ilişkin bütün sorumluluk ve giderler araç işletenine ait bulunuyor.
Araç dışına yolcu bindirmek 639 lira.
Yük ağırlığını yüzde 5 ila 10 aralığında aşmak 639 lira. Yüzde 15 fazlasına kadar aşmak bin 279 lira. Yüzde 20'sine kadar aşmak bin 918 lira; yüzde 25 fazlasına kadar aşmak 2 bin 560 lira; yüzde 25'ten fazla aşmak 3 bin 839 lira; azami yük ağırlığı aşılmamış olsa bile azami dingil ağırlığını aşmak 639 lira.
Aksine bir işaret bulunmadıkça araçlarını, gidiş yönüne göre yolun sağından; çok şeritli yollarda ise yol ve trafik durumuna göre hızının gerektirdiği şeritte sürmemek 166 lira.
Diğer araçları riske atacak şekilde tehlikeli şerit değiştirmek 166 lira.
Yetkili kişilerin işaretlerine uymamak 166 lira.
Araç takip mesafesine uymamak 77 lira.
Kırmızı ışık kurallarına uymamak 166 lira.
Araç hızını yaya geçitlerine, dönemeçlere, tepelere, alt geçitlere, tünellere, köprülere, yol yapım ve onarım çalışması olan yerlere yaklaşırken azaltmamak 77 lira.
Konvoy halinde araç kullanırken diğer araçların güvenle girebilecekleri mesafeyi bırakmamak 77 lira.
Yönetmelikte belirtilen miktarın üzerinde alkollü araç kullananlara ilk seferde 700 lira. İkinci seferde 877 lira. 3 ve üçten fazlasında bin 407 lira.
Bu kişilerden ikinci kez bu cezayı alanlara, Sağlık Bakanlığı'nca sürücü davranışını geliştirme eğitimi veriliyor. Bu eğitimi başarıyla tamamlayanlara ehliyetleri, süre bitimini takiben geri veriliyor.
Üç ve üçten fazlasında ise sürücüler psikoteknik değerlendirmeye ve psikayatri muayenesine tabi tutuluyor.
Bu muayene sonrasında durumu uygun olanlara süresi sonunda belgeleri iade ediliyor.
Uyuşturucu veya keyif verici madde alarak araç kullananlara bin 407 lira para cezası verilirken; sürücü belgesi süresiz olarak alınıyor.
Hız sınırını yüzde 10 ila 30 arasında aşmak. 166 lira ve 10 ceza puanı. Hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşmak ise 343 lira para ve 15 ceza puanı veriliyor. 1 yıl içinde hız sınırını 5 defa ihlal edenlerin sürücü belgesi geri alınıyor.
Sürenin sonunda, psikoteknik değerlendirme ve psikiyatrik muayenenin ardından sürücü belgesi almasında sakınca görülmeyenlere belgeleri iade ediliyor.
Araçların hızlarını, aracın yük ve teknik özelliğine, hava ve trafik koşullarına göre ayarlamamak 77 lira.
- Kaza mahalinde durmamak ve trafik güveniliği için gerekli tedbirleri almamak 166 lira.
Kazayı yetkililere bildirmemek, kaza yerinden ayrılmak 166 lira.
- Zorunlu sigorta yaptırmamak 77 lira.
Araçlarını zorunlu bir neden olmadıkça, diğer araçların ilerleyişine engel olacak şekilde veya belirtilen hız sınırının altında sürmek; gereksiz yere ani yavaşlamak 77 lira.
- Otobüs, tramvay ve taksi duraklarında duraklamak 77 lira.
Otobüs duraklarını gösteren levhalara her iki yönden 15 metrelik mesafe içinde park etmek 77 lira.
- Yanlış yere park etmek 77 lira.
- Yangın musluklarını engelleyecek şekilde her iki yönden 5 metre mesafe içinde park etmek 77 lira.
Gözleri görmeyen ve yönetmelikte belirtilen özel işaret taşıyan kişilerin, taşıt yolu üzerinde bulunmaları halinde, sürücülerin yavaşlamamaları ve gerektiğinde durmamaları ve yardımcı olmamaları 166 lira.
- Taşıt yolu özürinde özürlülerin aracı için ayrılmış park yerlerinde park etmek 154 lira.
Taşıt trafiğini tehlikeye atacak şekilde taşıt yolunda yürümek 77 lira. Okul, hastane gibi yayalar için ışıklı işaretler olduğu halde bu işaretlere uymayan yayalara 77 lira.
Karşıdan karşıya geçişlerde işaretlere uymayan yayalara 77 lira.
Saygısız araç kullanmak, araçtan çöp atmak, seyir halinde telefon kullanmak 77 lira
Emniyet kemeri takmamak 77 lira.
Radarların yerini belirleyen veya sürücüyü ikaz eden cihazları üretmek veya ithal etmek 2 milyon 120 bin liradan 3 milyon 535 bin liraya kadar para cezası. Bu cihazları araçlarında bulunduran sürücülere ise bin 407 liradan 2 bin 120 liraya kadar para cezası.