Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

SEDAN OTOMOBİLLERİN TÜRKİYE YOLLARINDAKİ TAHTI SARSILIYOR

Filo satışları artmasına rağmen daha şehirli kabul edilen ‘hatchback’ otomobillerin payı geçen yıldan bu yana yüzde 5 arttı.  Uzmanla...

Filo satışları artmasına rağmen daha şehirli kabul edilen ‘hatchback’ otomobillerin payı geçen yıldan bu yana yüzde 5 arttı. 

Uzmanlara göre şehir içinde park yeri sorununun artması, kalabalık ailelerin küçülmesi, trafiğe daha çok kadın sürücünün çıkması tercihlerin değişmesine yol açıyor. 

Türkiye'nin son 10 yılda artan milli geliri yollara da yansıyor. Bir taraftan trafikteki araç sayısı artarken diğer yandan otomobillerin tarzı da değişiyor. Çin, Rusya, Güney Kore, ABD gibi ülkelerle birlikte dünyanın en çok sedan otomobili tercih edilen ülkeleri arasına giren Türkiye'de artık Hatchback (HB) modeller ağırlığını artırıyor. 

Sektör temsilcileri bu durumu şehirleşmenin bir sonucu olarak değerlendiriyor: “Her ne kadar Türk aile yapısı büyük bagaj ve büyükçe otomobil ihtiyacını kaçınılmaz kılsa da nüfusun yüzde 70'inin şehirlerde yaşıyor hale gelmesi, kalabalık ailelerin yerini küçük ailelerin alması pazarı etkiledi. 

Şehir içinde park yeri sorunu yaşanması, kadınların araç kullanımının artması, 2000'li yıllarda öne çıkmaya başlayan HB modelde onlarca yeni alternatifin oluşması tüketicilerin tercihini bu yöne kaydırdı.” Otomobillerin tipleriyle ilgili yaşanan en çarpıcı gelişme son 3 yılda ortaya çıktı. 

Bu biraz da pazara sunulan yeni modellerin gücüyle de ilgili oldu. Böylece bir dönem satılan her 100 otomobilden 55'i sedan modellerden oluşurken yılın ilk 3 ayı sonunda bu oran yüzde 43,5'e kadar geriledi. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin son raporlarına göre, geçen yılın ilk 3 ayında bu oran yüzde 48 idi. Sedan otomobillerin kaybı, HB ve SUV modellerde kendini gösterdi. 

Türkiye'de Avrupa'nın aksine 3 değil ağırlıklı olarak 5 kapılı olan HB otomobillerin payı geçen yıla göre yüzde 35,4'ten yüzde 40,1'e yükselerek önemli bir çıkış yakaladı. 4 yıl önce sedanların payı yüzde 54,5, HB araçların payı yüzde 32 seviyesindeydi. 

Peki halen tip bazında satışlarda ilk sırayı alan sedan otomobilde ağırlıklı müşteri grubu kimler? 
Sedan otomobiller bireysel kullanımda büyükşehirlerden ziyade Anadolu'da öne çıkıyor. SUV ve CDV (hafif ticari araçtaki) pazarındaki geniş seçenekler de bu bölgelerde sedan modellerin tahtını zorluyor. 

Sedan otomobillerin satışında filonun payı oldukça yüksek. Yılın ilk üç ayında sedan pazarındaki küçülmeye rağmen filo pazarı yüzde 30 düzeyinde pay sahibi oldu. Yani, filo pazarındaki canlılık bir bakıma sedanların halen lider kalmasında etken diyebiliriz.zaman