Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

TOYOTA TÜRKİYE B-SUV VEYA C SINIFINDA FARKLI BİR ARAÇ ÜRETİMİ İÇİN FRANSA İLE YARIŞIYOR

Temmuz ayının başında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılacağı törenle 11. nesil Corol...

Temmuz ayının başında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılacağı törenle 11. nesil Corolla’nın seri üretimine başlayacak Toyota Adapazarı fabrikası, üçüncü model müjdesi bekliyor. 


Yeni modelin B-SUV ya da C sınıfında farklı bir araç olması gündemde. 150 milyon euro’luk yatırımla hayata geçirilecek Corolla ile yıllık üretim kapasitesini 180 bin adede çıkaran Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, kapasiteyi daha da artıracak üçüncü bir model için hummalı bir çalışma yürütüyor. 

Karar yakında açıklanabilir Söz konusu üçüncü model için en önemli adaylardan biri, kuşkusuz, kriz sonrasında son dönemde Avrupa pazarında hayli popüler hale gelen B-Sınıfı bir SUV ya da crossover. 

Uzun zamandır konuşulan ancak henüz konsepti bile gösterilmeyen aracın, Yaris platformunu taşıyacağı ve Türkiye’de de satılan Urban Cruiser’ın yerine geçeceği belirtiliyor. 
Bu modelin üretimine ilişkin kararın en geç bir ay içinde açıklanması beklenirken, fabrika için Türkiye ile Fransa arasında tercih yapılacak. 

Yaris’in Fransa’da üretilmesi ve bu aracın da Yaris’le aynı temeli taşıyacak olması, bu tesisi bir miktar daha şanslı yapıyor. Adapazarı C-sınıfı merkezi Yıllık 300 bin adetlik kapasiteye sahip Fransa, Yaris ve Yaris Hybrid’in yanı sıra ABD’ye ihraç edilecek Yaris’i de üretecek. 

Türkiye’de üretilmesi muhtemel yeni model için ikinci seçenek ise, C-sınıfında bir model. Bunun, Toyota’nın model yelpazesinde bulunmayan bir araç olması ağırlık kazanıyor. 

Her ne kadar, Toyota Avrupa yönetiminde “Şimdilik düşünülmüyor” denilse de, yeni Corolla’nın hibrit versiyonu olma ihtimali büyük. 

Toyota, geçtiğimiz aylarda Şanghay’da yeni Corolla üzerine geliştirilen hibrit “Yundong Shuangqing” konseptini tanıtmıştı. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Orhan Özer, bu konuda ihtiyatlı konuşuyor. 

Üçüncü model için girişimleri girişimlerin sürdüğünü belirtirken, B-SUV konusunda Fransa ile yarıştıklarını doğruladı. Farklı ihtimallerin de gündeme gelebileceğini vurgulayan Özer, “Verso’yu üretiyoruz. Corolla’ya başlayacağız. Daha önce Auris’i ürettik. Dolayısıyla Türkiye, C-sınıfı araç üretim merkezi haline geldi” dedi. 

‘Corolla’da öncü fabrikayız’ Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye CEO’su Orhan Özer, yeni Corolla’nın Türkiye ile birlikte 16 fabrikada üretileceğini belirtirken, Adapazarı tesisinin “master” yani öncü fabrika olduğunu vurguladı. 

Özer, “Bu nedenle aracı üretecek diğer fabrikalardan uzmanları Türkiye’de ağırladık. Hatta kalıpların ilk denemelerini de Türkiye’de yaptılar ve bizim çalışanlarımızla birlikte eğitim aldılar” dedi. 

Yeni Corolla’nın Kazakistan’da da üretilmesinin gündemde olduğunu kaydeden Özer, aracın buraya yarı mamul olarak gönderileceğini, bu parçaların Türkiye’den mi yoksa başka bir ülkeden mi gideceğine henüz karar verilmediğini belirtti. 

Özer, yeni Corolla’da kütlesel yerliliğin yüzde 88, değer açısından da yüzde 55 olduğunun altını çizdi.OTOKOLİK/Levent Köprülü