Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

YERLİ OTODA İLK AŞAMA TAMAMLANDI

Uzun süredir gündemden düşmeyen yerli oto üretiminde elektrikli modeller ağırlık kazandı.  20 projeden 10’u ikinci aşamaya geçmeye ha...

Uzun süredir gündemden düşmeyen yerli oto üretiminde elektrikli modeller ağırlık kazandı. 

20 projeden 10’u ikinci aşamaya geçmeye hak kazandı. 

Uzun süredir gündemdeki sıcaklığını koruyan yerli otomobil için önemli bir eşik daha geçildi. 

Otomobil olarak başlayan ve ardından ‘hafif ticari de olabilir’ şeklinde gelişen süreçte otobüs bile gündeme gelmeye başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, elektrikli araç teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi ve bu bileşenlerin kullanılarak yerli elektrikli araç üretilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından yapılan çağrının ilk aşamasının tamamlandığını söyledi. 

TÜBİTAK’ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli otomobile ilişkin, Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı kapsamında çıkılan ‘Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi’ başlıklı çağrıya 20 konsorsiyumun başvuruda bulunduğunu belirten Ergün, başvuruları değerlendiren TÜBİTAK’ın, 10 konsorsiyumun projesini elediğini kaydetti. 

Ergün başvuruların üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarının oluşturduğu proje yürütücüsü kuruluşları (PYK) ile elektrikli araç üretici kuruluşlarının (AÜK) oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından yapıldığını dile getirdi. 

Ergün, PYK’ların tasarım, batarya, elektrikli motor ve araç kontrol sistemlerini geliştirmek için Ar-Ge çalışması yapacağını, AÜK’lerin ise geliştirilecek bileşenleri kullanarak yerli elektrikli aracı üreteceğini anlattı. 

Yüzde 100 Ar-Ge desteği Yapılan değerlendirme sonunda 10 proje elenirken, kalan 10 projenin “elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi” çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazandı. Ergün, ikinci aşamada konsorsiyumların, ayrıntılı projelerini Aralık 2013’e kadar TÜBİTAK’a sunacağını, son değerlendirmede yüzde 100 Ar- Ge desteği alacak projelerin belirleneceğini söyledi. 

Prototip 4 yılda hazır Bakan Ergün, desteklenecek projelerin en fazla 4 yıl içinde tamamlanacağını ve prototip araçların hazır hale getirileceğini belirtti. 

Ergün, TÜBİTAK’ın sahip olduğu fikri haklarını, aracın Türkiye’de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim ve satış garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredeceğini anlattı. 

Bakan Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın üretilecek araç segmentine bağlı olarak 5 yıl boyunca 200 araç alımı yapacağını, yerli elektrikli araçların kamu alımlarında da yer alması için teşvik çalışmaları etkinleştirileceğini de dile getirdi.BUGÜN GAZETESİ