Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

MAZDADAN İKİ KİŞİLİK SÜRÜŞ KEYFİ

Türkiye’de satılan iki kişilik, üstü açık ve arkadan itişli en uygun fiyatlı araç Mazda MX-5. Safkan sürüş keyfi sunan araç, deneyimsiz sür...

Türkiye’de satılan iki kişilik, üstü açık ve arkadan itişli en uygun fiyatlı araç Mazda MX-5. Safkan sürüş keyfi sunan araç, deneyimsiz sürücülere bile fazlasıyla eğlence sunabiliyor. 

Roadster’i, otomotivde sürüş keyfiyle eş anlamlı olarak kullanılır. İki kişilik ve üstü açık araçları tanımlayan bu kelime, önden motor ve arkadan itişin sağladığı mükemmele yakın ağırlık dağılımıyla keyif vermesini iyi biliyor. 

Günümüzde bu özelliklerin hepsini bir arada sunabilen roadster pek fazla bulunmuyor. Türkiye’de satılan safkan roadsterlerin en ulaşılabilir olanı MazdaMX-5. Sadece 4 metrelik karoserine boyundan büyük bir sürüş keyfini sığdırmayı başaran MX-5 bu hafta konuğumuz oluyor. 

Yerden yüksekliği 1,24 metre Kısa süre önce geçirdiği makyaj ile artık sadece sert tavanla (hardtop) sunulan araç, üstü kapalıyken bir coupeden farksız görünüyor. 

Geniş ızgarası, çekik farları ve kaslı gövdesiyle olduğundan çok daha pahalı bir araç gibi görünenMX-5, aynı zamanda dünyada bugüne kadar en fazla satılan roadsteri olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. 

Sadece 1,24 metrelik yüksekliği ile yollarda görülebilecek en alçak araçlardan olanMX-5, buna karşın iki kişi için son derece rahat bir iç hacim sunuyor. Baş mesafesi çok iyi Tavan kapalıyken baş mesafesi son derece başarılı. Koltukların başarılı tasarımı ve vücudu saran yapısıysa övgüyü hak ediyor. 

Kokpit tasarımı oldukça sade olsa da ergonomi ve kalite açısından sorun bulunmuyor. Tavan kapalıyken iç mekanda duyulan çıtırtı seslerinin ise beklediğimizden oldukça az olması sevindirici. Bu sayede otoyol sürüşleri de eziyet olmaktan çıkıyor. 

Motor sesi etkileyici Araçta 2 litrelik benzinli motor görev yapıyor. 160 beygir güç ve 188 nmtork üreten bu motor, 1186 kilogramlık ağırlığın altından kolayca kalkıyor. 0’dan 100 kilometreye 8,9 saniyede ulaşabiliyor ve maksimum hızı 194 kilometre. Yeterli performansın arkasında 6 ileri Active matic şanzıman bulunuyor. 

Yeteri kadar hızlı geçişleriyle keyif veren şanzıman direksiyon arkasındaki kulakçıklarla da kumanda edilebiliyor. Motor da üst devirlerde oldukça keyifli sesler üretiyor. 8.0 litre tüketiyor 

Performanslı kullanımlarda arkadan itişli olduğunu hatırlatanMX-5, başarılı çalışan DSC (elektronik stabilite programı) sistemi ile de bu durumu eğlenceli hale getiriyor. Aracın hafifçe kaymasına izin veren sistem, deneyimli olmayan sürücülerin de keyifli anlar yaşamasına fırsat sunuyor. 

Deneyimli sürücüler için ise araç son derece başarılı bir yol tutuş vaad ediyor. Tutunma çok başarılı Sabit hızla girilen virajlarda aracın tutunma yeteneği son derece başarılı. Bunda sert ayarlı süspansiyon ve net tepkiler veren direksiyon sisteminin katkısı büyük. 

Sunduğu tüm bu eğlenceye rağmenMX-5, sakin kullanımlarda makul tüketim değerlerine imza atabiliyor. Fabrika verilerine göre 100 kilometrede ortalama 8.0 litre tüketen araç, bizim kullanımımızda da 9.2 litrelik ortalamayı tutturdu. 79 bin liradan satılıyor 

Mazda’nın MX-5 için belirlediği başlangıç fiyatı 92 bin lira. Kumaş tavanlı bu modelin yanı sıra otomatik vites ve sert tavan versiyonu için 98 bin lira. 

ABS, EBD, DSC, TCS, MAIDAS, SRS, ön ve yan hava yastıkları, 17 inç alaşım jantlar, xenon farlar, BOSE ses sistemi, 6’lı CD/MP3 çalar, otomatik klima, deri döşeme ve koltuk ısıtma, cruise control gibi donanımlarla satılan araç, rakiplerle benzer bir etiket taşıyor. GÖKHAN KARA – BUGÜN GAZETESİ