Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

TOFAŞ FABRİKASINDA YENİ FİAT PANDA VEYA FİAT 500 ÜRETİLEBİLİR

İtalyan otomotiv üreticisi, önümüzdeki iki yıl içinde Fiat markasıyla 5 yeni model üretmeyi planladığını ve böylelikle Avrupa, Ortadoğu ve ...

İtalyan otomotiv üreticisi, önümüzdeki iki yıl içinde Fiat markasıyla 5 yeni model üretmeyi planladığını ve böylelikle Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde yeniden karlı bir şirket haline gelmeyi amaçladığını bildirdi. 


Bu modellerin üretim yeri konusunda bilgi verilmezken, akıllara adaylardan birinin, iki yeni model geliştirdiğini açıklayan ancak bu sessizliğini koruyan Tofaş olabileceği ihtimali geldi. 

Bir dönem Tofaş’ta CEO’luk görevi de yapan, halen Fiat Grubu’nun EMEA Bölgesi sorumlusu olan Alfredo Altavilla, İtalyan “Corriere della Serra” gazetesine verdiği söyleşide, markanın DNA’sını yeniden yaratmaya çalıştıklarını, Fiat’ın premium sınıfta da kendisine yer bulmasını sağlayacaklarını kaydetti. 

Bu bağlamda iki yıl içinde 5 yeni modelin üretimine başlamayı planladıklarını, bunların dört tanesinin Fiat 500 ailesine ait olacağını anlatan Altavilla, birinin ise Panda’nın tamamen farklı bir versiyonu olarak düşünüldüğünü vurguladı. 

Altavilla, bu yeni Panda’nın arazi kabiliyetinin, büyük ağabeylerininki ile yşarışabilecek düzeyde olacağının da altını çizdi. 

‘Kârlılığa odaklandık’ Fiat 500 ve Panda ile büyük başarılar elde ettiklerini hatırlatan Altavilla, bu nedenle yeni modellerin, şirketin 2015’te EMEA bölgesinde yeniden karlı bir hale gelme stratejisinin parçası olduğunu kaydetti. 

Söyleşide, yeni modellerin üretim yerleri konusunda bir bilgi verilmezken, muhtemel merkezlerden birinin Bursa olabileceği ihtimali akıllara geliyor. 

Yenilenecek Doblo’nun yanı sıra Amerikan pazarında Ram markasıyla satılacak versiyonunun geliştirilmesini sürdüren Tofaş, bunların yanında tamamen yeni iki yeni model üzerinde de çalıştığını belirtmişti. 

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, son yaptığı açıklamada “Otomotiv tarihine geçecek yepyeni 2 model üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’de otomotiv konjonktürü kapsamında bugüne kadar alışılagelen şekildeki model lansmanları değil bunlar. 

Bu bir Doblo gibi kendi başına başarı hikayesi yaratmak üzere yola çıkacak araçlar. Bu ülkenin fikri ve sınai haklarını elinde tutacak araçlar” ifadesini kullanmıştı. ‘Ar-Ge’de yer alacağız’ Ancak bu modellerin neler olacağı konusunda halen sessizlik devam ediyor. 

Başaran, ayrıca önceki açıklamalarında Tofaş olarak, Fiat’ın EMEA bölgesi (Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) için geliştireceği ürünlerde Ar-Ge birimiyle yer alacağına da dikkat çekmişti. Tofaş’ın eski CEO’suydu 

Fiat’ın EMEA Bölgesi’nden sorumlulu olan ve yeni modeller konusunda açıklama yapan Alfredo Altavilla, daha önce bir süre Tofaş’ın CEO’luğunu yapmıştı. 

Bu nedenle Tofaş’ın üretim kalitesini çok iyi bilen Altavilla, aynı zamanda halen şirketin yönetim kurulunda da üye olarak bulunuyor. Altavilla’nın adı, bir dönem Fiat ve Chrysler’ın başında bulunan Sergio Marchionne’nin yerine geçebilecek en önemli aday olarak da anılmıştı. 

Daha önceki açıklamalarında da kmarkanın daha çok B ve C sınıfına odaklanacağını, bu sınıflarda da bilindik modeller yerine MPV ve crossover modellerin öne çıktığını savunan Altavilla, bu nedenle Punto ve Bravo modellerinin yeni versiyonları konusunda acele etmediklerini de belirtmişti. 

Değişik tesislerde üretim Fiat, 500 modelini Polonya’daki Tychy fabrikasında, 500L modeliniyse Sırbistan’daki yeni tesisinde üretiyor. Bununla birlikte 500 modelinin arazi versiyonu olarak kabul edilen 500X’in üretimi İtalya’daki Melfi fabrikasında olacak. 

Fiat’ın küçük otomobil ikonlarından Panda ise, yaklaşık iki yıldır yine İtalya’daki Pomigliano fabrikasında devam ediyor.levent köprülü/milliyet