Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

OTOMOBİL SATIŞLARINDA DİZELİN PAYI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Tüketicilerin, yılbaşından bu yana motorin fiyatındaki artış daha fazla olsa da benzinli araçlardan gittikçe uzaklaştığı görülüyor...  O...

Tüketicilerin, yılbaşından bu yana motorin fiyatındaki artış daha fazla olsa da benzinli araçlardan gittikçe uzaklaştığı görülüyor... 

Otomobil sahibi olmak isteyenler için ilk tercih nedeninin akaryakıt fiyatı olmadığı ortaya çıktı. 

Son dönemde artan petrol fiyatları ve kur sebebiyle yüksek seyreden akaryakıt fiyatlarına rağmen, yapılan zam veya indirimin satılan otomobil tercihlerine etki etmediği görülüyor. 

10 araçtan 6’sı otomobil Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre ilk 9 aylık dönemde satılan 586 bin 345 aracın yaklaşık yüzde 77.1’i, yani 452 bin 354’ü otomobillerden oluşuyor. 

Hafif ticari araç pazarındaki gerilemenin de etkisiyle artan otomobil satışlarında dizelin egemenliği sürüyor. İlk 9 aylık dönem itibariyle dizel motorlu otomobil satışları 268 bin 127’ye, bir başka değişle yüzde 59.3 paya ulaştı. 

Bu oran, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.8’lik büyümeye de işaret ediyor. Yıla yüzde 58 payla başlayan dizeldeki bu yüzde 2.2’lik sınırlı artış bile şaşırtıyor. 

Rakamlar, yılbaşından bu yana zamlardan motorinin daha az etkilendiği izlenimi oluşturuyor. Fakat akaryakıt dağıtım şirketlerinin verilerine göre benzine, motorinden daha az zam yapıldığı anlaşılıyor. 

Zam tutarında dizel önde Akar­ya­kıt fi­yat­la­rı in­ce­len­di­ğin­de, ilk 9 ay­da ben­zi­ne 9 kez zam, 9 kez de in­di­rim ya­pıl­dı­ğı or­ta­ya çı­kı­yor. Bu zam­lar so­nu­cun­da fi­yat 14 kuruş arttı. Mo­to­rin­de de ay­nı dö­nem­de 8 kez zam ger­çek­leş­ti­ri­lir­ken 7 kez de in­di­ri­me gi­dil­di­ği gö­rü­lü­yor. Bu da pompaya 28 kuruş zam olarak yansıdı. 

Ve­ri­ler alt al­ta top­lan­dı­ğın­da ilk 9 ay­lık dö­nem­de 95 ok­tan ben­zi­nin lit­re fi­ya­tı yüz­de 2.8 art­mış ol­du. Ay­nı dö­nem­de mo­to­rin fi­ya­tı yüz­de 6.8 zam­lan­dı. Ben­zin­den 4 pu­an faz­la zam gö­ren mo­to­rin fi­ya­tı­na rağ­men di­zel sa­tış­la­rı­nın art­ma­ya de­vam et­me­si, tü­ke­ti­ci­le­rin akar­ya­kıt zam­la­rı ve­ya fi­ya­tı­na de­ğil, ara­cın ta­sar­ruf po­tan­si­ye­li­ne bak­tı­ğı­nı or­ta­ya koyu­yor. 

70 bin kilometre gerekli Benzinle motorin arasında 42 kuruşluk fiyat farkı bulunuyor. Benzinli otomobillere göre en az 7 bin lira pahalı olan dizel modeller, bu farkı en az 70 bin kilometrede kapatabiliyor. GÖKHAN KARA - BUGÜN GAZETESİ