Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

84.CENEVRE AUTOSHOWU BAŞLIYOR

Avrupa’nın her yıl düzenlenen tek uluslararası fuarı olan Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl 84. kez yapılıyor. Aynı zamanda “Avrupa otomotiv e...

Avrupa’nın her yıl düzenlenen tek uluslararası fuarı olan Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl 84. kez yapılıyor. Aynı zamanda “Avrupa otomotiv endüstrisinin nabzını tutan fuar” olarak da kabul edilen etkinlik, yarınki basın günüyle birlikte açılıyor. 


16 Mart’a kadar sürecek fuarda, bu yıl model hareketliliği yaşanacak. 84. Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl yaklaşık 146 modelin dünya ve Avrupa lansmanına ev sahipliği yaparken, aynı zamanda yan sanayide de 36 ürünün ilk kez sergilendiği yer olacak. Basın gününde tüm dünyadan 10 bin civarında gazetecinin fuarı gezmesi beklenirken, firmalar 65 basın toplantısı düzenleyecek. 

Klasik otomobiller, yarış araçları ve yeni otomobiller derken, fuarın tamamında 900 aracın bulunacağı belirtilirken, bu yıl fuara 700 bin kişilik ziyaretçi bekleniyor. Yeni markalar olacak Bu yılki Cenevre fuarında yine Avrupalı markaların ağırlığı hissedilirken, yeni markaların da yarışa giriş yaptığı gözlenecek. 

Nitekim Danimarkalı yeni spor otomobil üreticisi Zenvo Automotive ve İtalyan Ermini Automobili, bu yıl ilk kez fuara katılıyor. Ayrıca Helsinki Metroplia Üniversitesi ve teknoloji firması AKKA da, birer konsept sergileyecek ilklerden. Fuarda lüks spor otomobiller, SUV’ların yanı sıra minik şehir otomobillerinin de ağırlığı hissedilecek. Nitekim fuarda özellikle Fransız firmalarının “minik” otomobil atağını görmek mümkün olacak. 

Almanlar ise daha çok yeniledikleri popüler modeller konusunda yoğunlaşıyor. Teknolojik yeniliklerin bir hayli fazla olacağı fuarda, çevreci konseptler, daha küçük motor seçenekleri gibi yenilikler de yaygın olacak. Detroit’ten sonra Cenevre’de Bu yılın başlarında Detroit7te sergilenen ve büyük ilgi toplayan Kia’nın GT4 Stinger konsepti, bu kez de Avrupalıların gönlünü fethetmeye geliyor. 

Kaputunun altında 2 litrelik ve 315 HP’lik bir motor bulunan GT4 Stinger, 6 ileri manuel şanzımana kombine edilmiş. Yeni 308’in ‘aile boyu’ geliyor Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de satışa sunulan yeni Peugeot 308’in stationwagon versiyonu da, Cenevre’de kendisini gösterecek. Baştan sona yeniden tasarlanan ve selefinden sadece ismini devralan yeni 308 SW, hacim, iç mekan genişliği, modülerlik ve pratiklik açısından iddialı. Yeni 308’in tüm pratik ve teknolojik özelliklerini alan 308 SW’de, geniş bir cam tavan da yer alıyor. 

Bununla beraber, HB kardeşinden daha fazla iç mekan genişliği ve yükleme hacmi sunuyor. 1.2 lt ve 1.6 lt iki benzinli, hacimleri 1.6 lt ve 2.0 lt olan dört farklı güçte dizel motora sahip olacak Peugeot 308 SW, uzun bir donanım listesine sahip. Citroen hayal etti, gerçek oldu Fransız üretici Citroen, “kreatif teknoloji” sloganına yakışan bir araçla bu yıl fuara geliyor. 

Eylül ayındaki Frankfurt Fuarı’nda konsept olarak tanıttığı hayali “C-Cactus”, Cenevre’de “gerçek olmuş” haliyle sergilenecek. C4 Cactus, her ne kadar C4’ün adını taşısa da ondan biraz kısa. Daha çok 2CV’nın günümüze uyarlanmış hali diye nitelenen C4 Cactus, aracı çiziklerden korumaya yarayan “hava kapsülleri”, tamamen dijital küçük gösterge paneli, yer kazanmak amacıyla tavana yerleştirilen ön hava yastıkları gibi ilginç özelliklere sahip. Üstelik de ucuz olması planlanıyor. California’ya turbo takviyesi İtalyan efsanesi Ferrari’nin yenilenen modeli California T, Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkıyor. 

Ön görünümünde küçük kozmetik değişiklikler yapılan California’da, aracı 14 saniyede “coupe”den “spider”a dönüştüren katlanabilir metal tavan bulunuyor. Aracın en önemli yeniliklerinden biri de, 3.9 litrelik V8 motordaki turbo takviyesi. 7.500 devirde 560 HP güç sağlayan motor, aracın 0-100 km/s hızlanmasını 3.6 sn’de tamamlamasını sağlıyor. Bir önceki California modeliyle karşılaştırıldığında, yeni motor 70 HP daha fazla güç ve yüzde 49 tork artışı sağlarken, yakıt tüketimini yüzde 20 azaltıyor. 

 En yırtıcı Lamborghini Süper spor otomobil üreticisi Lamborghini’nin tamamen yeni modeli olan Huracan’ın dünya tanıtımı, Cenevre’de gerçekleştiriliyor. Fuar öncesi özel toplantılarda tanıtılan ve dünya genelinde bir ayda 700 sipariş alan Huracan, yerine geçtiği ve bugüne kadar en çok satan Lambo modeli olan Gallardo’nun başarısını tekrarlayacak gibi görünüyor. 

Huracan LP 610-4, 610 HP gücünde 5.2 litrelik V10 motoru sayesinde 325 km/s hıza ulaşabiliyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 3.2 saniyede tamamlıyor. Yeni 1.6 dizel Astra geliyor Opel, yeni nesil 1.6 CDTI dizel motora sahip Astra ailesini, Cenevre’de tanıtacak. 136 hp’lik motor, fabrika verilerine göre 100 km’de 3.9 lt yakıt tüketiyor. Hatchback, Sedan ve Sports Tourer versiyonlarında kullanılacak bu motor seçeneğinin, bu yıl içinde Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor. 

Toyota’dan neşeli konsept Japon üreticinin yeni tasarım anlayışıyla birlikte daha eğlenceli otomobiller görmeye başlıyoruz. Nitekim yeni Aygo’nun yanı sıra, bana göre en ilgi çekecek araçlardan biri de kişiye özel teknolojileriyle sürüş keyfini farklı bir boyuta taşıyan FV2 konsepti olacak. FV2, diğer otomobillerden farklı olarak direksiyon simidi yerine sürücünün vücut hareketleriyle yönünü belirleyecek. Aracın tasarımı da radikal... Kalıplarını aşmayı sürdürüyor 

Skoda, Cenevre Fuarı’nda kalıplarını aşmaya devam ediyor. Bu kez coupe tasarımlı ve 5 kapılı bir sedan konsepti olan “VisionC”yi sergileyecek Skoda, aynı zamanda tasarım felsefesinin bundan sonraki aşaması hakkında da ipuçları verecek. Skoda’dan beklendiği üzere oldukça ferah bir iç mekana, mükemmel aerodinamik yapıya sahip VisionC, aynı zamanda doğal gazla çalışıyor. 

Marka açısından bir ilk olan beş kapılı coupe tasarımını görücüye çıkartan Skoda, böylece yeni araç konseptlerine uzak olmadığını da ortaya koyuyor.MİLLİYET

Hiç yorum yok