Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

AKILLI SİM KART İLE KAZA YAPAN ARAÇ HEMEN BULUNACAK

İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin (AB) 2015 yılından itibaren üretilecek araçlarda zorunlu tuttuğu akıllı sim kart uygulamasına yöneli...

İçişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin (AB) 2015 yılından itibaren üretilecek araçlarda zorunlu tuttuğu akıllı sim kart uygulamasına yönelik uyum çalışmalarını sürdürüyor. 

Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanması planlanan sistemle birlikte, kaza yapan araçlar akıllı SIM kart aracılığıyla anında 112 acil servisi arayıp mevki ve yaralı sayısını bildirecek. Bu sayede kaza yapan araç dağ başında dahi olsa, en kısa sürede acil müdahale imkanı olacak. 

Koordinat ve yaralı sayısı AB’de 2015 yılından itibaren üretilecek tüm yeni araçlarda akıllı SIM kart sistemi kurulacak. Yeni araçların piyasaya çıkmasıyla birlikte ‘Emergency Call’ denilen e-call uygulaması hayata geçecek. 

AB’de ‘HEero’ adı verilen proje, araçların sim kart aracılığıyla doğrudan acil servis hizmetleriyle bağlantılı olmasını hedefliyor. En yakın ambulans 2015’ten sonra üretilecek araçlar kaza yaptıklarında, sistem anında 112 acil servis hizmetini arayıp kaza yerinin koordinat bilgilerini, araç içerisindeki sürücü dahil yolcu sayısını, aracın kaza anındaki hızını ve benzeri bilgileri aktaracak. 

112 acil servisi, bu bildirim sayesinde en yakın ambulans veya ambulansları kaza yerine yönlendirecek. Bu yönlendirmede yaralı sayısı da dikkate alınacağı için en doğru donanıma sahip ambulansların tercihi de sağlanacak. 

Can kaybı azalacak Bu uygulama ile kazalarda müdahale süresinin en aza indirilmesi, bu yolla da can kaybının azaltılması hedefleniyor. Yeni sistemle birlikte özellikle şehirlerarası yolculuklarda meydana gelen ve uzun saatler boyunca haber alınamayan kazalara anında müdahale imkanı oluşacak. Pilot uygulama sürüyor 

AB uy­gu­la­ma­sı­nı Tür­ki­ye­’de de ha­ya­ta ge­çir­me­yi he­def­le­yen İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı sis­te­me iliş­kin ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rü­yor. An­tal­ya ve Is­par­ta­’da pi­lot uy­gu­la­ma­la­ra baş­la­yan ba­kan­lık, alt­ya­pı­nın oluş­tu­rul­ma­sı ve uy­gu­la­ma­nın AB stan­dart­la­rın­da yü­rü­tü­le­bil­me­si için ek­sik­lik­le­ri gi­der­me­ye yö­ne­lik ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rü­yor. 

Ba­kan­lı­k’­ın AB ile bir­lik­te ay­nı dö­nem­de sis­te­mi baş­lat­ma­yı he­def­le­di­ği ifa­de edil­di. Mevcut araçlara olabilir mi? Halen piyasada satışı olan araçlarda sim kart uygulaması yok. Başta ticari araçlar olmak üzere bazı araçlarda ticari amaçla kullanılan araç takip sistemleri, araçların mevcut koordinatlarını merkeze aktarıyor. 

Ancak, bu aktarımda hem kaza bilgisi yer almıyor hem de 112 servisiyle bir bağlantı bulunmuyor. 112 servisi üzerinden altyapının kurulması halinde araç takip sistemi ile yeni sistemin entegre edilebileceği bu sayede yeni sim kart takılan tüm araçların uygulamadan yararlanabileceği belirtildi. 

Aylık 40 TL’lik maliyet Bilgi veren kaynaklar, bu sistemi mevcut araçlarında kullanmak isteyen vatandaşların yaklaşık aylık 40 lira civarında bir maliyeti üstlenebileceklerini hesap etti. Halen uygulanan araç takip sistemi üzerinden yapılan bu maliyetle birlikte, 24 aylık kullanımın ardından maliyetin önemli ölçüde düşeceği hesap ediliyor. BUGÜN

Hiç yorum yok