LASİD (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, hangi araçların kış lastiği kullanması gerektiği konusu...
LASİD (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, hangi araçların kış lastiği kullanması gerektiği konusunda kamuoyunda hala bir kafa karışıklığı yaşandığını belirterek ‘’2012’den bu yana uygulanan genelge kapsamında zorunluluk sadece kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve A türü yetki belgeli otomobilleri kapsıyor.
Ancak tam bir yol güvenliğinin sağlanması için; binek otolar da dahil olmak üzere bütün araçların kış lastiği kullanımı desteklenmelidir’’ dedi
Kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinden itibaren başlıyor.
Ancak hangi araçların kış lastiği takmasının zorunlu olduğu konusunda kamuoyunda hala kafa karışıklıkları yaşanıyor. LASİD/Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; derneğe özellikle hangi araçların kış lastiği takması gerektiği konusunda sorular yöneltildiğini belirterek "Genelgenin çıktığı 2012 yılı Kasım ayından bu yana hangi araçların kış lastiği takması gerektiği konusunda zaman zaman basına da yansıyan sıkıntılar gördük. Bu taleplere cevaben açıklama yapma gereği duyduk’’ dedi.
LASİD Genel Sekreteri Ünsal; genelgenin önemli maddelerine işaret ederek şu açıklamayı yaptı:
Kış lastiği kullanımı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca hazırlanan ve 8 Kasım 2012 tarih ve 28461 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan, ‘Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut, Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik’ ve buna bağlı olarak yayınlanan genelgeler ile düzenlenmiştir.
Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden; kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve “A türü yetki belgeleri”ne kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.
Söz konusu zorunluluk; hava şartlarının gerektirmesi halinde Bakanlıkça 1 ay artırılabilir. Şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili Valiliklerce belirlenir ve uygulanır.
Bu illerde bulunan yol kenarı denetim istasyonlarında bu husus dikkate alınır. Yol kenarı denetlemelerinde yukarıda belirtilen araçlardan kış lastiği takmayanlara 519.- TL. ceza uygulanacak ve araç kış lastiği takana kadar trafikten men edilecektir.
Binek otolar da kış lastiği kullanmalı
LASİD Genel Sekreteri Ünsal; zorunluluğun sadece ticari araçlar için olduğunu ancak tüm araçların kış lastiği uygulamasına hassasiyet göstermesi gerektiğini de belirtti:
‘’Yönetmelik ve buna bağlı genelgeler, kış aylarındaki emniyetli sürüş ve trafik kazalarının azalması adına çok önemli bir adımdır. Ancak trafikte kayıtlı toplam 18.5 Milyon araç bulunmakta olup, bunun yaklaşık 9.5 milyon adedi binek otolarıdır.
Ticari araçlar için Zorunlu Kış Lastiği Kullanımının, binek otolarına uygulanmaması tam bir yol güvenliğinin henüz sağlanamaması anlamına gelmektedir. Bu bağlamda zorunluluk kapsamının genişletilmesi ve trafikte dolaşan tüm araçların bu dönemde Kış Lastiği takması desteklenmelidir.
Böylece trafikteki tüm araçların en uygun lastikle seyrinin sağlanması gerçek anlamda yol güvenliği açısından riskleri minimize edecektir. ‘’
Kaplama lastikten kış lastiği olur mu?
Kaplama kış lastiği kullanımı konusunda da görüş açıklayan Genel Sekreter Bahadır Ünsal, şöyle konuştu: ‘’Yıllardır ihmal edilmiş ve teknolojik olmayan yöntemlerle kaplanmış lastikleri kullanan taşıma sektörü, bu nedenle sıkıntılar yaşamıştır.
Yollarda parçalanmış veya olduğu gibi çıkmış sırt atıkları hepimizin sıkça gördüğü görüntüler. Bu konudaki sorunlar Avrupa Birliği’nde R 109 regülasyonu ile çözülmüş olmasına rağmen ülkemizde uygulaması gecikmiştir. Derneğimizin üyeleri bugün artık kendi geliştirdikleri teknolojileri ile kaplama yapmakta/yaptırmakta ve lastiklerimiz güvenli bir şekilde 2. hatta 3. hayatını yaşayabilmektedir.
Yürürlükteki Genelgenin (2012/KDGM-07/DENETİM), 2. Maddesinin d şıkkında yer alan diğer bir önemli konu ise; lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunluluğudur. Kış lastiği kullanımında bu konu da dikkate alınmalı ve özen gösterilmelidir.
Kaplama konusunda, ‘Motorlu Taşıtlar ve Römorklarının Kaplanmış Havalı Lastikleri İmalatı Uygulaması ile ilgili Yönetmelik’ ile oluşturulmuş olan güvenli kaplama lastik standardını ifade eden, UN/ECE R 108 ve R-109 regülasyonu uygulanmaktadır. Buna göre kaplama lastiklerin Bakanlıkça denetlenerek sertifikalandırılan tesislerde kaplanmış olması gerekmektedir.’’
Hiç yorum yok
Yorum Gönder