Türkiye’nin ilk ve tek online araç sigorta broker’ı olan Koalay.com’un Genel Müdürü Meltem Yiğit, bir sigortacı olarak ikinci el bir araç s...
Türkiye’nin ilk ve tek online araç sigorta broker’ı olan Koalay.com’un Genel Müdürü Meltem Yiğit, bir sigortacı olarak ikinci el bir araç satın almanın ipuçlarını veriyor.
Otomobil tutkunları için hiçbir şey, yeni alınan bir aracın direksiyonu üzerine elleri koymaktan daha heyecanlı olamaz... Eski olsa bile!
İster aile bütçesine uygun çok iyi ikinci el bir araç olsun isterse kalp atışlarını hızlandıran bir klasik, ikinci el otomobile hala talep oldukça yüksek.
Ancak talebin yoğun olduğu ikinci el pazarında istenilen ikinci el araç bulmak o kadar da kolay değil, bazı püf noktaları var.
İkinci el araç satın alırken dikkat edilmesi gereken noktaları; 7 gün 24 saat araç sigorta poliçesi almak için pratik bir yol sunan Türkiye’nin en hızlı online acentesi Koalay.com’ un Genel Müdürü Meltem Yiğit ipuçlarıyla paylaşıyor.
Çalıntı araçlara dikkat!
"Kuşkusuz, en önemli şey aracın meşru olmasıdır" diyen Meltem Yiğit; "Zaman zaman, çalıntı araçlar pazara sürülebiliyor, dolayısıyla alıcılar almayı planladıkları aracı kontrol etmek zorundalar.
Aracın çalıntı olup olmadığının kontrolü Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi www.egm.gov.tr veya www.trafik.gov.tr"den kolayca yapılabiliyor” diyor.
Araçların geçmişini öğrenmek için sigorta verilerini kullanın!
Meltem Yiğit, sürprizlerden ve satın aldıktan sonra ortaya çıkacak giderlerden kaçınmak için, aracın görünüşünün iyi olmasının yanında teknik aksamının da eksiksiz ve arızasız olduğundan emin olmanın önemini vurguluyor.
Yiğit: “İkinci el araç satın alırken, araç sahibinin kimlik numarasıyla, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nden gerekli kontrollerin yapılmasını öneriyorum. www.sbm.org.tr’de aracın hasar durumu, kaza raporu gibi belgelere hızlıca erişilebiliyor” dedi.
Paranın karşılığının alınması
"Türk tüketicileri, kendi ihtiyaçlarına ve bütçelerine göre ihtiyaç duydukları aracı seçme konusunda oldukça hassas ve dikkatlidir” diyor
Meltem Yiğit; "İnternet sitelerinde veya araç pazarlarında inceleme yaparak hem marka karşılaştırması hem de teknik anlamda karşılaştırma yapmak için en iyi yoldur. İkinci el araç almadan önce marka fiyat ve teknik karşılaştırma yapmak uygun alternatiflerinn kolaylıkla bulunmasını sağlar. Ayrıca, belli bir modele karar verildiğinde, o aracın yeni bir modelinin çıkıp çıkmayacağını öğrenmek için güncel otomobil haberlerine bakmak da gereklidir.
Yeni bir model fiyatta düşüş getirebilir” dedi.
Satınalma fiyatı mı sahip olma bedeli mi?
Yiğit’in bu konudaki en önemli uyarısı: "Vergi, sigorta, yakıt, vb. kullanım giderlerini tahmini olarak hesaplamak için bir çalışma yapmayı unutmayın."
Satıcıya soru sorun
"Satıcı ile mutlaka biraraya gelin ve gelince de çok soru sormaktan korkmayın."
Aracı ne zamandan beri kullanıyorlar?
Onu neden satıyorlar?
Önemli bir kaza var mı? Hiç hasarı oldu mu?
Araç ne durumda?
Motor nasıl çalışıyor?
Son bakımı ne zaman yapıldı ve hangi parçalar bakıma alındı?
Fiyat görüşmesi
Araçta bulduğunuz kusurların veya yapılması gereken işlerin bir listesini çıkarın ve bunun fiyata ne kadar ilave yapacağını hesaplayın.
Aracın kontrolu
Yiğit, mümkünse bir mekanik uzmanıyla aracın kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesini de önermektedir.
Bakılabilecek bazı noktalar şunlar:
Aracı etraflı bir şekilde inceleyin ve en iyisi bağımsız bir mekanik uzmanı ya da araç servisi yoluyla test sürüşü sırasında aracı vinçle kaldırarak uygun bir şekilde kontrol edin.
Bu, mekanik sorunlar ve önceki hasarları ortaya çıkararak sizin tasarruf yapmanızı sağlar.
Aracı gün ışığında kontrol edin; karoser çizikleri, delikler, paslanma ve diğer kusurları gizleyebilen karanlık ya da yağmurda asla bakmayın.
Paslanma ve kaynak izleri gibi aracın çarpmaya maruz kaldığını gösteren işaretler için, aracın altını, kaputu ve içteki halıyı kontrol edin.
Kaputu kaldırıp, motorun üstünde ve altında yağ sızıntısı işaretleri arayın. Yağ çubuğu kullanarak yağ miktarını kontrol edin.
Yağ doldurma kapağının etrafında beyaz kremsi bir sıvı olup olmadığını kontrol edin.
Bu onarımı çok pahalı olabilen kapak contasının hasarlı olduğunun bir işaretidir.
Aşınmamış ve iyi durumda olduklarından emin olmak için lastiklere bakın.
Ön tekerleklerin her birinin önünde eğilin ve araca uzunlamasına bakın. Her iki ön tekerlek de arka tekerleklerin tam önünde olmalıdır. Eğer değillerse, bu, aracın kazaya uğradığı ve hafif bozulmuş veya çarpılmış bir şasiye sahip olduğu anlamına gelebilir.
Gövde panelleri arasındaki boşlukların eşit olup olmadığına bakın eğer değiller ise, araç kusurlu bir şekilde onarılmıştır ya da bir kazaya maruz kalmıştır.
Aracı motor soğukken çalıştırın. Bu, çalışma güçlüğü ya da çok fazla duman gibi sorunların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Ayrıca, araç iyi görünse bile yolu iyi kavradığından ve iyi çalıştığından emin olunmalı.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder