Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

MİNİK SINIF OTOMOBILLERIN KARŞILAŞTIRMASI

Otomobillere park yeri bulma sorunu ve aşırı yakıt tüketimi de "küçük" otomobilleri çekici hale getiriyor. otohaber olarak biz de...

Otomobillere park yeri bulma sorunu ve aşırı yakıt tüketimi de "küçük" otomobilleri çekici hale getiriyor. otohaber olarak biz de farklı motor ve şanzımanlara sahip, A ve B segmentinden otomobilleri bir araya getirdik. 

Karşılaştırmamızın konukları arasında minik sınıf otomobilleri temsilen Hyundai, i10 1.0 manuel şanzıman, Skoda, Citigo 1.0 otomatik şanzımanla yer alırken Fiat, Panda 1.2 manuel şanzımanla boy gösteriyor. 

Küçük sınıfta ise ülkemizde fiyatlarıyla zirvede yer alan iki Japon, Nissan Micra 1.2 DIG-S ve Mitsubishi Space Star 1.2 yer alıyor. Her ikisinde de CVT şanzıman kullanıyor. Bir araya getirdiğimiz beşlinin ortak noktası şehirdeki hareket özgürlüğünü arttırması dışında, hepsinin en düşük MTV diliminde bulunması. 

İncelememizde önce park konusunda uzman olarak görünmenizi sağlayacak olan minik sınıfaki otomobillere bakalım. Tamamen yenilenen ve ülkemizde üretilen Hyundai i10, artık o kadar da "minik" değil. 

Yerini aldığı birinci nesille aynı dingil mesafesine sahip olan i10'un uzunluğu 80 mm genişliği de 65 mm arttırılmış. Yüksekliği 40 mm azaltılan i10, selefinden çok daha dinamik görünüyor. Artan uzunluk, park avantajından az da olsa ödün verse de, geniş cam yüzeyler ve başarılı görüş açıları sayesinde park etmek sorun olmuyor. 

Yumuşak direksiyon sistemi de i10'un manevralarda sürücüsünü yormasını engelliyor. A segmentinin sonucu olan 252 litrelik bagaj hacmi için ise günlük kullanımları cevaplayabileceğini söyleyebiliriz. Yaşam alanına bakıldığında ise omuz mesafesi iyileştirilen otomobilin dört yetişkin için şehiriçi kullanımlarında yeterli olabileceği görülüyor. 

 i10'un motorlarına bakıldığında 1,0 litre 65 HP'lik benzinli güç ünitesinde 5 ileri manuel ve 4 ileri otomatik şanzıman seçenekleri bulunuyor. 1,2 litre 85 HP'lik benzinli ise sadece 4 ileri otomatik şanzımanla alınabiliyor. Test aracımızın 1,0 litrelik benzinli motor ve manuel şanzıman kombinasyonu performans beklentilerinden ziyade, makul tüketim için çalışıyor. 

Park konusunda bir diğer uzman ise Skoda Citigo. Türkiye'de sadece 60 HP'lik üç silindirli 1,0 litre motorla satın alınabilen Citigo'da ASG ismindeki otomatikleştirilmiş manuel şanzıman seçeneği de sunuluyor. 3563 mm uzunluğundaki Citigo, sınıfının "küçüklük" gereklerini yerine getiriyor. i10'da olduğu gibi Citigo da geniş cam yüzeyler ve ince tasarlanan A sütunları sayesinde başarılı görüş açılarına sahip.

Kapı içlerinde mümkün olan en az kapı içi plastiği kullanılan otomobille, ses yalıtımından da ödün verilerek, dört yetişkinin şehiriçi kullanımındaki yaşam alanı ihtiyacı karşılanabiliyor. 234 litrelik bagaj hacmi ise i10'a göre daha az. 60 HP'lik motor ve otomatikleştirilmiş manuel şanzıman birlikteliği hızlanma konusunda i10'un gerisinde kalsa da yakıt ekonomisiyle öne çıkıyor. 

Fiat Panda, 69 HP'lik 1,2 litre ve 85 HP'lik 0,9 litre Twinair olmak üzere iki farklı motor seçeneğiyle satılıyor. Ödüllü Twinair motor, otomatik şanzımanla gelirken test aracımızdaki 1,2 litre 69 HP'lik benzinli motor sadece manuel şanzımanla alınabiliyor. 

5,7 lt/100 km'lik ortalama test tüketimiyle makul olabildiğini gösteren Panda, yakıt ekonomisi konusunda sınıfının öne çıkan modellerinden olmasa da rahat vites geçişleri, City fonksiyonu ve rakiplerine göre en hafif direksiyon hissini sunabilmesiyle avantajlı. City fonksiyonu kullanılmadığında direksiyon hissinin Micra haricindeki diğer rakiplerle benzer olduğunu söyleyebiliriz. 

Nissan Micra, 98 HP'lik 1,2 litre benzinli motoruyla karşılaştırmadaki tek aşırı beslemeli motora sahip olan. Bunun da etkisiyle karşılaştırmanın hatta B segmenti hatchbackler arasındaki en pahalı seçeneklerden biri. Bunun karşılığında zengin bir standart donanımla birlikte konforu ön planda tutan CVT tipinde kademesiz bir otomatik şanzıman sunuluyor. 

Direksiyon ve süspansiyon sistemiyle de sınıfında sürüş keyfi en yüksek otomobillerden biri. Akıllıca tasarlanan kabinindeki cömert yaşam alanı, 265 litrelik bagaj hacmi ve buna rağmen boyutlarının B segmentinin küçükleri arasında kalması Micra'nın cazibesini korumaya yetiyor. 

Mitsubishi, küçük sınıftaki rekabetine Space Star ile devam ediyor. Türkiye'de sadece 1.2 CVT Invite donanımıyla satılan otomobilde 3 silindirli 80 HP'lik benzinli motor ve CVT tipinde otomatik şanzıman sunuluyor. Küçük sınıf boyutlarından ayrılmayan otomobil, geniş baş mesafesiyle küçük bir MPV ferahlığı sunuyor. Yumuşak direksiyon sistemi bu sınıftaki konfor beklentilerini karşılıyor. 

Ancak B segmentinin genelinde olduğu gibi, ani şerit değişimlerinde yeteri kadar sertleşmeyen direksiyon sistemi, sportiflik bekleyenleri tatmin edemiyor. Bu konuda Nissan Micra bir adım öne çıkıyor. Mitsubishi Space Star fiyat rekabetinde öne çıkamasa da, zengin standart donanımıyla tatminkar bir tablo çizebiliyor. 

Genel olarak bakıldığında karşılaştırmamızda farklı fiyat seviyelerindeki beş otomobilin şehir içi kullanımlarında keyif verdiklerini söyleyebiliriz. Fiyat değerlendirmesinde 5 yıllık garanti süresinin de etkisiyle Hyundai i10'un öne çıktığı görülüyor. Pratik park avantajıyla da Skoda Citigo ayrıcalıklıyken, Fiat Panda MPV cömertliğinde baş mesafesiyle uzun boyluları rahat ettirebiliyor. 

Biraz daha geniş hacim isteyenler için Mitsubishi Space Star seçenekler arasında yer alabilir. Supercharger kullanan Micra 1.2 DIG-S, hızlanma performansıyla etkileyici olmasa da canlı orta devirleriyle, farklı bir sürüş tecrübesi yaşatıyor. Sürüş dinamikleri de sportif beklentilere yakın bir deneyim yaşatıyor.otohaber

Hiç yorum yok