Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

ACEMİ SÜRÜCÜLERİN EBEVEYNLERİ BLACK BOX TEKNOLOJİSİNİ VE KADEMELİ EHLİYETİ DESTEKLİYOR

Dünyanın lider lastik üreticilerinden Goodyear, Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) işbirliğiyle 2014 yılının sonunda 16-25 yaş arası...

Dünyanın lider lastik üreticilerinden Goodyear, Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) işbirliğiyle 2014 yılının sonunda 16-25 yaş arasındaki genç ve acemi sürücülerin ebeveynlerine yönelik bir anket gerçekleştirdi. 

Elde edilen yeni bulgulara göre AB'de acemi sürücülerin ebeveynlerinin yaklaşık yarısı (%46), çocuklarının hızlarının ve sürüş tarzlarının izlenmesini sağlayan Black Box teknolojisini destekliyor. 

Goodyear’ın Avrupa Sürücü Okulları Federasyonu (EFA) işbirliğiyle yaptırdığı araştırmaya göre konuyla ilgili AB'de en güçlü destek İtalya (%73), Polonya (%72) ve Romanya (%72) olarak öne çıkıyor. 

Avrupa'da Black Box teknolojisinin sürüş eğitmenleri arasında gördüğü destek de %47 olarak karşılık buluyor. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 19 ülkeden, yaşları 16 ila 25 arasında olan 6805 acemi sürücünün ebeveynleri katıldığı araştırma, şirketin ‘Önce Sürüş Güvenliği’ raporunun yeni sürümüne de referans veriyor. 

Araştırmaya göre gelişmekte olan Black Box teknolojisiyle araç içi izlemenin özellikle genç sürücüler arasında riskli davranışları önemli ölçüde azaltacağına inanılıyor. Araştırma ayrıca acemi sürücülerin, sürüş becerilerini geliştirme olasılığının ebeveynleri tarafından izlenirken daha yüksek olduğunu gösteriyor. 

Avrupa Sürücü Okulları Derneği Başkanı John Lepine konuyla ilgili olarak; “Genç sürücüler tarafından gönüllü telematik (Black Box teknolojisi) kullanımı, yolda kurallara uymalarına ve zaman zaman karşılaşabilecekleri ‘kontrolsüzlük anlarını’ aşmalarına yardımcı olmaktadır” diye konuştu. 

Avrupa'daki bazı sigorta şirketleri primlerini, sürücünün yolda ne kadar güvenli araç kullandığına göre düzenlemekte ve bazı durumlarda, sürücünün aşırı ‘güvensiz’ olarak değerlendirilmesi halinde primleri geri çekebilmektedir. Yol güvenliğini artırmayı hedefleyen ve hem ebeveynler hem de sürücü eğitmenlerinden büyük destek alan bir başka inisiyatif ise kademeli sürücü ehliyeti olarak öne çıkıyor. 

Goodyear’ın gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre AB'de acemi sürücülerin ebeveynlerinin %42'si kademeli ehliyet sistemini desteklemektedir. Kademeli ehliyete ebeveynler arasındaki destek en yüksek olduğu İngiltere'de %66, en düşük olduğu İsveç'te ise %15 seviyesindedir.

Hiç yorum yok