Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

HAFİF TİCARİ SATIŞLARI YÜKSELİŞE GEÇTİ

Son 15 yılda ticarî araca verilen teşvikler sonuç veriyor. Otomotiv sektörü için zor geçen 2014’ün ikinci yarısından itibaren K belgesindek...

Son 15 yılda ticarî araca verilen teşvikler sonuç veriyor. Otomotiv sektörü için zor geçen 2014’ün ikinci yarısından itibaren K belgesindeki indirim ile hafif ticarî uçuşa geçti. 

Yıl sonuna gelindiğinde bir önceki yılın satışlarını yakalayan hafif ticarî, yeni yılın ilk 2 ayında da bir önceki yıla göre yüzde 52,5 artış kaydetti. 

2014’ün ikinci yarısından itibaren ticari araçlara zorunlu olan K belgesi ucuzlayınca hafif ticari satışları yükselişe geçti. Yılın ilk 2 ayında otomotiv pazarı toplamda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artış kaydederken, hafif ticari yüzde 52,46 artış gerçekleştirdi. 

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) şubat ayı raporunda 2 ayda 24 bin 631 adet satış gerçekleştiren hafif ticari, 2014 Ocak-Şubat döneminde 16 bin 156 adet satış rakamına ulaşmıştı. ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, bu durumu strateji belgesinin sonucu olarak görüyor. 

Tahminlerden daha iyi sonuç alındığını ifade eden Bayraktar, Türk Otomotiv sektörünün seçimlerden sonra hazırlanacak daha verimli ikinci bir strateji belgesine ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Sadece şubat ayına bakıldığında otomobil pazarının yüzde 50, hafif ticarinin ise yüzde 85 büyüdüğü göze çarpıyor. 

Şubattaki toplam satış 55 bin 331 adet oldu. Bunun 40 bin 817 adedini otomobil oluşturdu. 14 bin 514 adetlik satış yakalayan hafif ticari için bu rakam tarihinin en yüksek bir aylık performansı oldu. 

DOLARDAKİ ARTIŞ KÂRLARI DÜŞÜRECEK 
Geçen yıl, ÖTV zammı ve kur artışının fiyatlara yansımasıyla satışlar yıl sonunda yüzde 12 düşmüştü. 

Yeni fiyatlara piyasanın alıştığı kabul edilen 2015 ilk 2 ayında satışlar tekrar yükselişe geçti. Ancak yılbaşından beri dolardaki yaklaşık yüzde 15’lik artış Türk otomotiv sanayiini zorluyor. Çünkü satışların Euro ile olmasına rağmen hammadde alımları dolar üzerinden yapılıyor. ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, bu durumun kâr marjlarında hafif de olsa bir daralmaya sebep olacağını öngörüyor. 

Dernek başkanı, otomotiv sektörünün gelişmesinin iç pazarla doğru orantılı olduğunu hatırlatarak vergi yükünün hafifletilmesinin önemine de vurgu yapıyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt ise Euro/dolar paritesinin hayati önem taşıdığının altını çizerek “Euro baskılanıyor. 

Euro da dolar kadar yükselseydi, otomobil fiyatlarında artış olacak ve otomotiv pazarı daralmaya başlayacaktı.” tespitinde bulunuyor. Elektrikliye var, hibride de vergi teşviki gerek Türkiye’de elektrikli araçlara yüzde 3 ÖTV uygulanıyor. Elektrikli aracın yaygınlaşması için teşvikten ziyade teknolojinin ucuzlaması gerekiyor. 

Bu durum da alternatif yakıt teknolojileri arasında hibridi bir adım öne çıkarıyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Genel Müdürü Ali Haydar Bozkurt, benzer teşvikin hibride de uygulanması gerektiğini savunuyor. Geçen yıl yaklaşık 500 adet hibrit araç satıldığı bilgisini veren Bozkurt, vergi teşviki olursa bu rakamın 4 bin adede çıkabileceğini belirtiyor.zaman

Hiç yorum yok