Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

OTOYA DOLAR ZAMMI GELİYOR

Doların TL karşısında hızla değer kazanması, ithalat yapılan sektörleri zorluyor. Renault-Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Kurun artması, ...

Doların TL karşısında hızla değer kazanması, ithalat yapılan sektörleri zorluyor. Renault-Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Kurun artması, bundan sonraki siparişleri etkiler. 

Onun için sürekli bir kur artışı otomobil fiyatlarına yansıyacaktır.” diye konuştu. Dolar/TL paritesi cuma günü 2,6480 ile tarihinin zirvesini gördü. Yılbaşından beri yaklaşık 30 kuruş artan dolar, ithalat yapılan sektörlerde baskı oluşturuyor. 
Geçen yılbaşında artan kur, ÖTV Zammı ve kredi kısıtlaması yüzünden fiyatlarını artıran otomotiv sektörünün sürekli artan kur fiyatlarına yansıtması bekleniyor.

Türkiye’de serbest piyasa ekonomisinin işlediğini belirten Renault-Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Bizim belli bir kurdan bağlantılarımız yapıldı. Şu anda kur artsa bağlantısını yaptığımız otomobilleri etkilemez ama bundan sonraki olacak siparişleri etkiler. Onun için sürekli bir kur artışı otomobil fiyatlarına yansıyacaktır.” diye konuştu. 

Sektör için önemli diğer bir faktörün tüketici kredileri olduğuna dikkat çeken Aybar, tüketicinin uygun fiyat, uygun işletme maliyeti ve uygun kredi şartları oluştuğunda otomobil aldığını kaydetti. Dolayısıyla taksitlerin düşük olması için faizlerin de düşmesi gerektiğini kaydeden üst yönetici sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu andaki mevcut şartlarda aylık yüzde 1 civarında bir faizle kredilendirme yapılıyor. 

‘Burada belirgin bir düşüşü nasıl görürüz?’ diye baktığımız zaman, 200 baz puanlık bir indirimle bu aylık faiz etkisi ortaya çıkar. Kredilerin aylık taksitleri küçülmüş olur. Bu seviyelerde kredi çözümlerini de cazip şartların ortaya konduğunu görebiliriz ama Türkiye’nin makroekonomik dengesi buna müsait değilse yapacak bir şey yok.”

Şubat ayında bir önceki yıla göre yüzde 58 büyüyen otomotiv pazarını da göz önünde bulundurarak yılsonu değerlendirmesinde bulunan İbrahim Aybar, pazarın yüzde 10 büyüyerek 850 bin adetlik satışa yakın bir seviyede oluşacağı öngörüsünde bulundu. Seçim öncesinde hareketlilik yaşandığını hatırlatan Genel Müdür, tüketiciye verilecek yeni imkânlar sayesinde otomotiv pazarının yılın ilk 6 ayında hızlı alımlara sahne olacağını ifade etti. 

 2014’te Avrupa otomotiv pazarı yüzde 6’nın üzerinde büyüdü. Bu yıl da benzer oranda büyüme yaşanacağını anlatan İbrahim Aybar, “Avrupa’daki büyüme Türkiye’ye olumlu etki eder. Euro/dolar paritesi her ne kadar bir hassasiyet getirecek olsa da bu yıl otomotiv ihracatının geçen yılın bir miktar üzerinde olur. 

Geçen yıl gibi yüzde 8 olmaz ama yine de bir artış olacaktır.” diye konuştu. K belgesi ve diğer makroekonomik şartlarda olumsuzluğa doğru giden bir tedbir gelmediği durumda hafif ticari pazarının baz etkisinin de katkısıyla yüzde 20 büyüyeceğini sözlerine ekledi. Hurda teşviki işe yaramadı ikinci el ihracatı desteklenmeli 

Türkiye’de 3 milyonun üzerinde 20 yaşın üzerinde araç olduğunu hatırlatan Renault-Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, yeni araç satılmasına rağmen eski araçların devreden çıkmadığına dikkat çekti. “Bunlar için hurda gibi çözümler denendi ama öyle gözüyor ki hükümetimiz makroekonomik anlamda yeni bir hurda uygulamasını tercih etmiyor.” diyen Aybar, devletin bu araçları ihraç etmeyi sağlayacak iş modelleri üzerinde çalışması gerektiğini vurguladı. 

Avrupa’nın bunu başarabildiğine dikkat çeken üst yönetici, “Biz neden yapmayalım? Bugün hâlâ 90-94 model araçlara 8-10 bin liralık fiyatlar pazardayken, motor donanımları da çok iyi değilken bu araçları pazarlamak çok mümkün değil.” değerlendirmesinde bulundu.zaman

Hiç yorum yok