Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

TICARI FORDLARIN AR-GE’SI OTOSANA EMANET

Ford Otosan, Sancaktepe’de kurduğu Ar-Ge merkeziyle ABD’li markanın tasarım ve geliştirme çalışmalarına ağırlık verecek. Merkezde motor gel...

Ford Otosan, Sancaktepe’de kurduğu Ar-Ge merkeziyle ABD’li markanın tasarım ve geliştirme çalışmalarına ağırlık verecek. Merkezde motor geliştirme de yapılacak.

 Türkiye’nin önde gelen otomotiv şirketlerinden Ford Otosan, tek yerleşkedeki en büyük yerli Ar-Ge merkezini Sancaktepe’de açıyor. Ar-Ge faaliyetlerine 1961’de başlayan şirket, bugün itibariyle 1350 kişilik ekibiyle ABD’li markanın hem model hem motor geliştirmelerini yapıyor. 

68 milyon lira yatırımla hayata geçirilen merkez, 29 Nisan’da resmen açılacak. Bu yıl Ar-Ge için 400 milyon liralık bütçe ayırdıklarını söyleyen Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, son 5 yılda 308 milyon dolarlık mühendislik ihracatı yaptıklarını kaydetti. 

Cirolarının yüzde 3’ünü Ar-Ge’ye ayırdıklarını belirten Yenigün, böylece 2023 hedeflerini şimdiden hayata geçirdiklerini ifade etti. Ağır ticaride merkez konumunda Sancaktepe’nin, Ford dünyası içerisinde ağır ticari grubunda tek olduğunu vurgulayan Yenigün, “Hafif ticaride çok çok etkiniz. 

Binek modellere de proje bazında destek veriyoruz” dedi. Türkiye’de hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptıklarını söyleyen Yenigün, şöyle devam etti: Tasarım ve teknolojiye Türk imzası “Motor, iç ve dış görsel tasarım dahil, tüm bir aracı tasarlayabilen tek Türk otomotiv şirketiyiz. 

Global Ford içinde ayrıca dizel motorların tasarım ve mühendislik merkeziyiz. Motor yazılım ve kalibrasyon dahil sıfırdan motor geliştirme, platform geliştirme, top-hat dediğimiz üst yapıları geliştirme, iç ve dış tasarım aşamalarıyla motor, iç ve dış tasarım dahil tüm bir aracı tasarlayabilen tek Türk otomotiv şirketiyiz.” 

Egzoz gazı filtreleme sistemli tek merkez Ürün Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernur Mutlu ise, Sancaktepe’de kurdukları egzoz gazı filtreleme (ATS) labora-tuvarının Ford dünyasında bir ilk olduğunu söyledi. 

Sanal Gerçeklik Laboratuvarı’nın da (CAVE) Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Mutlu, şöyle devam etti: “Sanal bir ortam oluşturup prototip aşamasından çok önce, sürücü ergonomisi, görsel tasarım gibi konularda çalışmalar yürütülecek. 

Merkezimizde Gömülü Sistemler ve Yazılım Geliştirme Laboratuvarı HIL’de var.” Türkiye’nin ilk dizel motorunu biz ürettik İlk dizel Türk motorunu (Erk) 1986’da ürettiklerini söyleyen Haydar Yenigün, “Türkiye’de motor üretilmiyor söylemlerini anlamıyoruz. 30 sene önce biz ürettik hatta 2003’te sıfırdan tasarlanan ilk Türk dizel motoru olan 7.3 litrelik Ecotorq’u da biz ürettik. 

Trasit Connect, ABD’ye yollanan versiyonu, yeni nesil Transit Connect ve Courier modellerini biz geliştirdik. Bunların yanında Land Rover, Jaguar ve PSA (Peugeot Citroen) grubunda kullanılan benzinli ve dizel motorların geliştirme faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz” dedi.bugün

Hiç yorum yok