Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜNE YERLİ TURİST DOPİNGİ

Yabancı turistlerin seyahatlerini iptal etmesi sonucu düşüşe geçen bireysel araç kiralama sektörünün yüzünü, yılın ilk yarısında yerli turi...

Yabancı turistlerin seyahatlerini iptal etmesi sonucu düşüşe geçen bireysel araç kiralama sektörünün yüzünü, yılın ilk yarısında yerli turist güldürdü. 

Bu sene yaklaşık yüzde 25 büyümesi beklenen sektördeki araç sayısı 277 bine yaklaştı. Peki, yaşanan “kalkışma” nedeniyle iptal olan memur izinleri, belini yerli turiste bağlayan sektörü etkiler mi? Geçen sene 43 bin kişiye araç kiralama hizmeti veren Hertz Türkiye’nin Genel Müdürü Nur Hidayetoğlu yılın ilk altı ayını değerlendirdi… 

Aktif büyüklüğü 18.2 Milyar TL’yi bulan araç kiralama sektörünün yıldızını bu sene yerli turist parlattı.

Yabancı turist getirisi sağlayan seyahat acentelerinden gelen rezervasyon iptalleri nedeniyle sarsılma tehlikesi yaşayan bireysel araç kiralama oranları, iç pazardaki hareketlilik sayesinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla önemli bir ivme yakaladı. 

TOKKDER’in (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) 2016 Birinci Çeyrek Raporu’na göre 2016’da 1 milyar 703 milyon TL oranında yeni filo yatırımı yapan sektör, 276 bin 400 araç ile hem kurumsal hem de bireysel müşterilere hizmet vermeye devam ediyor. Özellikle bireysel araç kiralama alanında düşüş yaşanması beklenen sektöre, bu sene en büyük sürprizi yerli turist yaptı. 

Yurt içindeki seyahat alışkanlıklarının artmasının yabancı turist sayısındaki düşüşü kompanse ettiğini belirten dünyanın ilk araç kiralama şirketi Hertz’in Türkiye Genel Müdürü Nur Hidayetoğlu, “Araç kiralama sektörü 2016’nın ilk altı ayını olumsuz bazı etkenlere rağmen, geçen senenin aynı dönemine kıyasla benzer bir hareketlilikte geçirdi. 

Bu durumu yerli turist sayısındaki artışa bağlıyoruz. Yerli turistin seyahat sıklığında ve buna paralel araç kiralama taleplerinde yüzde 20’ye varan bir yükseliş söz konusu. Sektöre olan ilginin çoğalmasıyla beraber daha bilinçli ve seçici bir tüketici kitlesi oluştu” dedi. 

Fiyat hassasiyetinden ziyade hizmet kalitesi ve müşteri memnuniyetiyle öne çıkan uluslararası firmalara olan eğilimin her geçen gün arttığına dikkat çeken Hidayetoğlu, “Hertz Türkiye olarak bu taleplerden hareketle müşterilerimize yeni ek faydalar sunuyor, hizmetlerimizi sürekli iyileştiriyoruz. 

Geçen yıl 43 bin kişiye hizmet veren Hertz Türkiye olarak en büyük avantajımız Türkiye genelindeki 40’ı aşkın kiralama noktamız sayesinde kaza veya arıza gibi sebeplerle yolda kalan müşterilerimize anında müdahale edebilmemiz. 

Ayrıca yakıt alımlarında indirim, havayolu ve otel anlaşmaları gibi pek çok iş birliği ve kampanyamız mevcut” dedi. Şube sayısını 45’e çıkartacak… 

2016 sonu itibariyle 45 bin tekil kişiye hizmet vermeyi, 8 yeni kiralama noktası ile toplam şube sayısını 50’ye çıkartmayı hedeflediklerini anlatan Hidayetoğlu, “Şu anda yurt içinde toplam 25 farklı ilde 40 şube, Türkiye dışında ise Kuzey Irak Erbil’de iki şube ile hizmet veriyoruz. 

2016 yılında havalimanları başta olmak üzere Türkiye genelinde açacağımız yeni kiralama noktaları ile ağımızı genişletmeyi ve hizmet verdiğimiz tüm noktalarda yüzde yüz müşteri memnuniyeti ile çalışmayı hedefliyoruz. 

2016’nın ilk altı ayında Trabzon, Ordu ve Van’da araç kiralama ofislerimiz hizmete açıldı. Bulunduğumuz illerde açacağımız yeni şubelere ek olarak; Denizli, Eskişehir, Kocaeli, Balıkesir ve Çanakkale gibi kentlerimizde de yeni bayilikler vermeyi planlıyoruz. 

Turistik veya kurumsal potansiyeli olan ve dolayısıyla araç kiralama talebi ile karşılaşılan bölgelerde şube açmaya öncelik veriyoruz. 2016 sonuna kadar minimum sekiz yeni şube ile Türkiye genelindeki toplam şube sayımızı 50’ye çıkartmayı hedefliyoruz” dedi. 

Sektör bu yılı yara almadan geçirecek 2016’da araç kiralama sektöründe tüm olumsuzluklara rağmen küçülme yaşanmayacağını anlatan Nur Hidayetoğlu, “Hertz Türkiye olarak 2016’nın ilk yarısında geçen senenin aynı dönemine göre benzer bir talep yakaladık. Sektörün büyüme trendi ve müşteri adetlerindeki artışa paralel olarak yılı çok kayıp yaşamadan tamamlamayı bekliyoruz. 

Bu yıl en çok talep gören araç kiralama noktalarının İstanbul Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı olduğuna değinen Hidayetoğlu, “Temmuz ayıyla beraber bu yoğunluğun Ege ve Güney Bölgelerine kaydığını görüyoruz. 

Kış aylarında genelde iş amaçlı iki veya üç günlük araç kiralanırken, yaz aylarında bu süre beş ila yedi güne kadar çıkıyor. Türkiye genelindeki kiralamalarda yüzde 30 ile en büyük pay İstanbul’a ait. Ardından Ankara ve İzmir geliyor. Bodrum ve Dalaman ise daha çok yaz aylarında artan oranlarda talep aldığımız bölgeler” dedi. “Memur izinlerinin iptali bir risk ama…” 

Türkiye’nin son dönemde yaşadığı talihsiz olaylar neticesinde memur izin iptallerinin hem turizm hem de araç kiralama sektörünü etkileyebileceğini anlatan Hidayetoğlu, “Ülke olarak zor bir sınavdan geçiyoruz. Herkes elini taşın altına koymalı. Bu dönemde tüm sektörler için bir risk var olsa da her şeyin güzel olacağına inancımız tam. 

Yerli turist bizim için bu sene önemli bir alternatif oldu. Memurlarımız da araç kiralama seçeneğini tercih eden kitlelerden biri idi. Tüm zararlar kompanse edilir. Önemli olan ülkenin huzuru ve uzun vadedeki refahı” dedi.