Efsaneye göre, 70 yılların sonlarına doğru gerçekleşen bir sohbette, Mazda Başkanı gazetecilerden birine dönerek şu soruyu sordu: Nasıl oto...
Efsaneye göre, 70 yılların sonlarına doğru gerçekleşen bir sohbette, Mazda Başkanı gazetecilerden birine dönerek şu soruyu sordu: Nasıl otomobiller üretmeliyiz?'
Gazetecinin cevabı ise kısa ve netti:
''Küçük, hafif ve çabuk olmalı. Sürücüsüne keyif vermeli. İngiliz roadster'leri gibi olmalı, ama onların aksine sabahları sorunsuz çalışmalı ve garaja çektiğinizde büyük bir yağ tabakası bırakmamalı''
Bu sohbetten yıllar sonra, 1989 yılında ortaya Mazda MX-5 çıktı. İlk MX-5'i bilmem ama bizim Miata tam da gazetecinin istediği gibi olmuş. Otomobili tek bir kelime ile tarif etmek gerekirse 'Mühendislik' diyebiliriz.
ETKİLEYİCİ DIŞ TASARIM
Tasarımından başlayacak olursak; selefindeki gülen surat kendini kararlı bakışlara bırakmış. Oldukça dikkat çekici olan tasarım uzakdoğuya özgü keskin detaylardan oluşuyor. Farlarda, sis lambalarında ve kabartılmış çamurluklarda bu detaylara rastlamak mümkün.
Geniş bir ızgarası bulunan otomobilin hem sis lambası hem de farlarında LED teknolojisi kullanılmış.
MX-5'e yandan baktığınızda rambo bıçağını anımsatıyor. Küçük boyutlara sahip olan araç yere oldukça yakın. Ancak yere yakın olması korkutmasın, hızlı girmediğiniz sürece altını kasislere değdirmeniz çok zor.
Çok bozuk değilse toprak yoldan da çekinmeye gerek yok.
Arka tarafa geldiğimizde ise ilk olarak stop lambaları göze çarpıyor. Yuvarlak ve dikdörtgen çizgiler bir arada kullanılarak güzel bir uyum yakalanmış. Jaguar F-Type'ı anımsatıyor.
İÇ MEKANDA SÜRPRİZ VAR
İç mekan sade ve şık. Bir roadster olduğundan eşya gözü oldukça az. Otomobilde torpido gözü yok. Orta konsolda telefon koyulacak bir alan ve bardaklık bulunuyor.
İki koltuğun arasında kalan kısımda da mini torpido diyebileceğimiz kapaklı bir alan mevcut. Ancak mühendisler alan konusunda bir sürprizi ihmal etmemis. Her iki koltuğun da arka kısmında birer göz bulunuyor.
Çok büyük sayılmasa da iş görür.
Ön konsol tuşlarla boğulmamış. Bir ekran ve klima düğmelerinden ibaret. Ancak tuşların ve havalandırmaların tasarımı hoş görünüyor. Hem siyah hem de krom detaylar yerli yerinde kullanılmış. Kırmızı dikişler de iç mekandaki şıklığı destekliyor.
Ayrıca kaliteli malzemeler kullanılmış.
Bilgi ekranını kullanmak basit. MX-5, şimdiye kadar gördüğüm en iyi navigasyon sistemine sahip. Adım adım götürüyor, hedeflenen noktaya gelmeden önce, yapmanız gerekeni grafiklerle anlatıyor. Ancak navigasyonun uyarı sesi İngilizce.
Koltuklar bir roadster otomobilde olması gerektiği gibi sürücüyü iyi kavrıyor. Aracın yapısı gereği çok fazla ayarlama seçeneği yok, ama bu sorun oluşturmuyor. Otomobilin üstününü ise elinizle açıp kapatmanız gerekiyor. Bu işlem oldukça kolay. Şunu da belirteyim, üstü açık olduğu halde 100 km/s hızda bile rüzgarı içeriye almıyor.
PERFORMANSI NASIL?
Oldukça seri, atik ve kıvrak bir otomobil MX-5. Sadece 1050 kilo ve bu ağırlığı taşımak 1.5 litrelik Skyaktiv-G motor için çocuk oyuncağı. Kesinlikle sıradan bir otomobil değil. Çok çabuk hızlanmasının yanı sıra vites atmayı unutturuyor.
Öyle ki, 1. viteste bile uzun süre ilerleyebilirsiniz.
Tekerleğin direksiyona verdiği tepki muhteşem. Ne yapmak istediğinizi anında algılıyor. Direksiyon komutlarına sıradan bir otomobilden çok daha hızlı yanıt veriyor.
Gaza hafif yüklenip direksiyonu biraz kırdığınızda kendini salmak istiyor, ancak toparlanması da çok kolay. Kasa kendini çok hızlı toparlıyor. 'Tıpkı Hacıyatmaz' gibi... Üstelik buna ESP açıkken bile müsait.
Hız yükseldikçe MX-5 asfalta biraz daha yaklaşıyor. Bunu hissediyorsunuz.
Yola öyle yapışıyor ki, onu yoldan sökmek için dev bir spatulaya ihtiyacınız varmış gibi...
Tüm bunlara kulak doyuran motor sesi de eklenince sürüş adeta eğlenceye dönüşüyor. Kısacası, MX-5 kullanması çok keyifli bir otomobil.
Yakıt tüketimi
MX-5'te şaşırtıcı olan bir diğer durum da yakıt tüketimi... Böylesine etkiyici görüntü ve performansa sahip olan bir otomobil ilk bakıştı 'yakıtı içer bu' hissiyatı uyandırabilir, ama içmiyor. Boğaz Köprüsü trafiğine bile girmeme rağmen ortalama 100 km'de ortalama 7.2 lt gibi bir değere ulaştım.
Zaten 1.4 benzinli motora sahip B sınıfı bir araç da bu kadar yakıyor. Şehir içinde anlık 10 litreyi geçtiği oldu, şehir dışında ise anlık en düşük 5.2'yi gördüm. Daha da aşağıya düşeceği konusunda iddialıyım.
Yani yakıt tüketiminden de tam puan aldı.
Fiyatı
MX-5 pahalı görünüyor, ancak bir Roadster için hiç de pahalı sayılmaz. Fiyatı 112 bin 844 liradan başlıyor. Bizim kullandığımız araç ise Power Sense donanım paketine sahip ve 124 bin 190 TL’lik etiketi var. Bu sınıftaki diğer otomobiller çok daha pahalı.
Bonus bilgiler
Mazda MX-5 Miata, 2016 yılının en iyi otomobili seçildi. Euro NCAP güvenlik testlerinden de 4 yıldızla ayrıldı. Üstelik aldığı puanlar itibariyle en güvenli roadster olarak görünüyor.
ARTILAR - EKSİLER
+
Tasarımı çok güzel
+ Performansı etkileyici, seri ve kıvrak bir otomobil
+ Sürüşü keyif verici
+ Motor sesi kulağa hoş geliyor
+ Viraj performansı ve yol tutuşu üst düzey
+ Yakıt tüketimi ve fiyatı makul
+ Navigasyonu çok iyi
+ İç mekanı sade ve şık
+ Koltukları sürücüyü iyi kavrıyor
+ Yüksek hızlarda bile içeriye rüzgar almıyor
- Navigasyon uyarı sesi İngilizce
KİMLERE HİTAP EDİYOR?
Mazda MX-5 tabiki daha çok gençlere hitap ediyor. Bazıları MX-5 için ‘evinizin ikinci otomobili olur’ diye düşünebilir. Ancak bu düşünceye katılmıyorum. Özellikle trafiğin yoğun olmadığı şehirlerde yaşayan iki kişilik ailelerin günlük otomobili olabilir. Çünkü yakıt tüketimi makul ve bagajı küçük sayılmaz.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Motor hacmi: 1496 cc
Maksimum güç: 130 HP / 7000 d/d
Maksimum tork: 150 Nm / 4800 d/d
Şanzıman: 6 ileri düz şanzıman
Şehir içi yakıt tüketimi: 7.9
Şehir dışı yakıt tüketimi: 4.9
Ortalama yakıt tüketimi: 6.0 (Test verisi: 7.2)
Yakıt türü: Benzin
0 - 100 km/s: 8.3
Maksimum hız: 204 km/s
Ağırlık: 1050 kg
Uzunluk/genişlik/yükseklik: 3915 / 1735 / 1225 (mm)
Bagaj hacmi: 130 lt
Yakıt kapasitesi: 45 lt(Yunus Emre Kabaoğlu - Haber7)