SEAT ’ın İspanya’dakiMartorell Fabrikası’nda yer alan güneş enerji santrali, Avrupa otomotiv endüstrisinde kullanılan en büyük güneş enerji...
SEAT’ın İspanya’dakiMartorell Fabrikası’nda yer alan güneş enerji santrali, Avrupa otomotiv endüstrisinde kullanılan en büyük güneş enerjisi santrali konumunda.
Bu sayede SEAT son 7 yılda çevresel ayak izini yüzde 35.5 oranında azalttı.
SEAT, Dünya Çevre Günü yaklaşırken, tüm süreçlerinde kaynak verimliliğini en üst düzeye çıkarma ve emisyonları en aza indirme yönündeki aldığı önlemlere ve başlattığı çalışmalara hızla devam ediyor.
Bu kapsamda marka, 2017 yılı içerisinde sürdürülebilirlik projelerinde yaklaşık 6 milyon euro yatırım yaptı.
Martorell, Barselona ve SEAT parça üretim fabrikalarında; otomotiv sektörünü gelecekte bekleyen sorunlara çözüm üretmek amacıyla geliştirilen PQT (Production, Quality, Team - Üretim, Kalite ve Ekip) stratejisinin bir parçası olan Ecomotive Fabrika girişimi kapsamında verimlilik ve kaliteyi artıranprojeler geliştiriyor.
2011-2018 periyodun da çevreye bıraktığı etkileri %25 oranında azaltmayı hedefleyen SEAT, bu hedefine iki yıl önceden ulaşmayı başardı.
Son 7 yılda, çevresel ayak izini yüzde 35.5 oranında azalttı. SEAT markasının şimdiki hedefi ise, 2025 yılına dek bu etkiyi %50 oranında azaltmak.
SEAT, bir otomobil üretmek için, Avrupa otomotiv sektörü ortalamalarına kıyasla yaklaşık %50 daha az enerji ve %23 daha az su kullanıyor. Ayrıca %65 daha az CO2emisyonu oluşumuna sebep oluyor.
Markanın çevresel alanda en büyük girişimlerinden biri, Avrupa otomotiv endüstrisinde kullanılan en yüksek kapasiteli ve 53.000 panelle dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali olan SEAT al Sol. 40 futbol sahasına eşdeğer 276.000 metrekare bir alan üzerine kurulan bu tesis, yılda 17 milyon kWs’nin üzerinde enerji üretiyor.
Daha verimli bacalar
Yeni geliştirilen bir sistem sayesinde SEAT, atölyelerinde su ısıtma amaçlı olarak kullandığı doğalgazdan yılda 11.7GWs’ye eşdeğer tasarruf sağlamayı hedefliyor.
Bu sistemde otomobillerin gövde boyama süreçlerinde kullanılacak olan sıcak su, bacalardan yükselen sıcak hava sayesinde ısıtılıyor. Böylece harcanan enerjinin önemli bir kısmı geri kazanıldığı gibi, kullanılan suyu ayrıca ısıtma zorunluluğu da ortadan kalkıyor.
Bu girişim sayesinde fabrikanın yıllık CO2emisyonu 2.400 ton azalacak.
Kirliliği azaltan yaya kaldırımı
SEAT, Martorell fabrikasında hava kalitesini artırmak amacıyla tesise fotokatalitik yaya kaldırımları kurma çalışmalarına başladı.
Kaldırım, titanyum dioksit uygulanmış çimento levhalar kullanılarak inşa ediliyor. Titanyum dioksit; hava kirliliğine yol açan maddeler, ışık ve oksijen ile aynı anda temas ettiğinde kimyasal reaksiyona girerek, havayı kirleten maddeleri (NOx) parçalayıp, suda çözünebilen nitratlara dönüştürüyor.
Anti bakteriyel özelliğe de sahip olan titanyum dioksit,bu sayede kirliliği ortadan kaldırdığı gibi kendini de temizliyor.
İlk aşamada bu yeni kaldırım, SEAT Teknik Merkezi’nde uygulanıyor. Kurulacak olan 4.000 metrekarelik fotokatalitik kaldırım ile hava kirliliğinin %40 oranında azaltılması hedefleniyor.
Sonraki aşamada bu kirliliği önleyici levhalar tüm tesis içerisindeki 26.000 metrekarelik yürüme yollarına yerleştirilecek ki bu da yılda 5.2 ton nitrojen oksidin havadan ayrıştırılması anlamını taşıyor.
Ayrıca SEAT, atölyelerin toplam 147.000 metrekarelik alana sahip dış cephelerini de aynı kirlilik giderici özelliğe sahip boyalarla kaplamayı planlıyor.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder