Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Bosch’tan navigasyonda devrim

Yeni yarı iletken sensör sayesinde aracınız yolunu kaybetmeyecek Yeni Bosch MEMS sensörü kesintisiz navigasyon sağlıyor ve araç hareke...

Yeni yarı iletken sensör sayesinde aracınız yolunu kaybetmeyecek

Yeni Bosch MEMS sensörü kesintisiz navigasyon sağlıyor ve araç hareketlerinin gerçekçi bir şekilde tanımlanmasına yardımcı oluyor.


Yarı iletken yonga, araç hareketlerini daha hassas ve güvenilir bir şekilde algılıyor.eCall acil durum çağrı sistemi, alarm sistemleri ve filo yönetimi, sensörlerin diğer uygulama alanları arasında yer alıyor.



Tanımadığımız, yeni ve kalabalık bir şehre gelince, navigasyon cihazının tam da en çok ihtiyaç duyulan anda çökmesi, hemen herkesin başına en az bir kere gelmiştir. 

Yeni SMI 230 Bosch MEMS sensörü sayesinde artık böyle bir durum yaşanmayacak. Yüksek hassasiyetli bu sensör, sürekli olarak aracın yönü ve hızındaki değişiklikleri kaydediyor, bilgileri değerlendiriyor ve navigasyon sistemine iletiyor. 

Sistem, bilgileri GNSS küresel navigasyon uydu sisteminden gelen pozisyon verisiyle birleştirerek navigasyon için kullanıyor. Tüneller gibi GPS sinyalini kesintiye uğratacak bir durum meydana geldiğinde yeni Bosch sensörü devreye giriyor.

Bosch Otomotiv Elektroniği Bölümü Yönetim Kurulu Üyesi Jens Fabrowsky, “Navigasyon sisteminin aklı karıştığında, Bosch yarı iletken sensörleri aracın yolunu kaybetmemesini sağlıyor” diyor. 

Araç hareketleri hakkında sürekli ve güvenilir veri akışı, navigasyon cihazlarındaki ‘takılarak ilerleme’ sorununun artık geçmişte kalacağı anlamına geliyor. 

GPS pozisyon ve sensör verisinin birleşimi sayesinde, navigasyon cihazlarının ekranlarında yer alan ok göstergesi, ani sıçramalar yapmıyor ve yönünü ani bir şekilde değiştirmiyor. 

Fabrowsky, “Yarı iletkenler modern çağın mobilitesi için büyük önem taşıyor. Onlar olmadan, günümüzün arabalarını hayal etmek imkansız.” diyor. Bosch, yakın zamanda SMI230 sensörlerinin üretimine geçti ve şimdiden ilk müşteriler sensörü standart ekipman olarak almaya başladı.

Düzensiz hareketlere son

Navigasyon ekranlarında, okun hareketini sabit ve devamlı tutmanın sırrı, yonga formundaki bir sensör teknolojisinde yatıyor. Uzmanlar, bu sensörlere ‘mikro-elektromekanik sistem sensörü’ yani MEMS ismini veriyor.

Bu yüksek hassasiyetli araç hareket verisini üretmek için, Bosch, iki adet ufak ve son derece hassas sensörü (biri aracın hızlanması için diğeri ise onun sapma oranı için) tek bir ünite içinde birleştirdi. 

Bu birleşim, SMI230’un gücünün sırrı. İkili sensör, yüksek hassasiyet sağlıyor ve aracın hareketindeki değişiklikleri çok hızlı tespit edebiliyor. 

Fabrowsky, “Bosch, otomotiv uygulamaları için yarı iletken devreler geliştirme ve üretme konusunda küresel alanda rakipsiz, kapsamlı bir uzmanlığa sahip. Bu hem yeni araç fonksiyonları geliştirmemize hem de yongayı sürekli geliştirmemize yardımcı oluyor” diyor.

SMI230 sensöründen gelen veri sayesinde, harita aracın hareketlerini akıcı bir şekilde gösteriyor. Aynı durum, uydu sinyalinin azalmasından kaynaklanan yön kaybı olayları için de geçerli. 

Bosch Otomotiv Elektroniği Ürün Yöneticisi Michael Rupp, “Bosch’un yeni sensörü, GNSS navigasyonunun kör noktalarını çözüyor. Zayıf bir uydu sinyaliyle bile aracın konumunun kesin olarak belirlenmesine ve rota boyunca doğru yol tariflerinin doğru zamanda sağlanmasına yardımcı oluyor” diyor.

Bunu başarmak için, navigasyon sistemi, Bosch sensörünün algıladığı şekilde aracın yönü ve hızındaki değişiklikleri sürekli analiz ediyor ve aracın konumunu navigasyon haritasına yansıtıyor. Veri toplama o kadar hassas yapılıyor ki, sinyal bir süre kesilse bile aracın pozisyonu güvenilir kalıyor.

Tek sensör, farklı kullanım alanları

Bosch yarı iletken devreleri, öncelikli olarak emniyet ve sürücü destek sistemleri için kullanılıyor. Diğer kullanım alanları arasında multimedya ve bağlanabilirlik uygulamaları ile geleneksel ve elektrikli güç aktarma organları da bulunuyor. 

SMI230 MEMS sensörünün imkanları, navigasyonu ilerletmekle kalmayacak; hassas hareket algılama gerektiren filo yönetimi ve gişe geçiş uygulamaları için de ideal bir çözüm olacak. Titreşim ve çarpmaları algılayabilen sensörler, araç alarm sistemleri için de uygun olacak.

Eksi hızlanma değeri (çarpışma) ya da yüksek dönme hareketleri (aracın ters dönmesi) ile algılanan bir kaza olursa sensör verisi otomatik eCall acil durum çağrı sistemini harekete geçirebilecek.

Hiç yorum yok