Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) tarafından bu yıl “Elektrikli Araçlar” teması ile düzenlenen 9. Otomotivin Geleceği Ta...
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) tarafından bu yıl “Elektrikli Araçlar” teması ile düzenlenen 9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda birinciliğe 291 proje arasından Büyütech-Forsight ile Ömer Orkun Düztaş layık görüldü.
Büyütech-Forsight projesi, otonom araçlarda Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçip üst düzey üç boyutlu algılama yapan, yapay zeka işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketiminde ve gelişmiş sürücü destek sistemlerini bünyesinde barındıran yeni nesil akıllı kamera sistemi sunuyor.
Ömer Orkun Düztaş, “Sistemde amacımız, insanın yaptığı algıları, otonom araçların yapmasını sağlamak” dedi.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Türk otomotiv girişim projelerinin elektrikli araçlarda da öncü olacağına inanıyoruz.
Bir yıllık özverili çalışmanın ürünü olan yarışmamıza başvuran 291 proje sahibine ve emeği geçen herkese tek tek teşekkür ederim. Projeler, otomotiv endüstrisinin geleceğinde söz sahibi olmamıza büyük katkı sunacak.”
Türkiye otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından sektörde katma değerli ürün ve teknolojileri geliştirmek amacıyla düzenlenen 9. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması sonuçlandı. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde gerçekleşen ve bu yıl “Elektrikli Araçlar” teması ile düzenlenen yarışmada, 291 proje arasından birinciliğe Büyütech-Forsight projesi ile Ömer Orkun Düztaş layık görüldü.
Toplam 70 bin TL’lik büyük ödülün sahibi olan Büyütech-Forsight projesi, otonom araçlarda Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçecek, yapay zeka işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketiminde ve gelişmiş sürücü destek sistemlerini bünyesinde barındıran yeni nesil akıllı kamera sistemi sunuyor.
Ömer Orkun Düztaş, “Amacımız, otonom araçlarda, insanın yaptığı algıları, araçların yapmasını sağlamak” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve TİM Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı, Teknoloji ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı etkinliği sektör profesyonellerinden akademisyenlere, girişimcilerden öğrencilere kadar binlerce kişi izledi.
Dereceye giren başarılı proje sahiplerine toplam 250 bin TL ödül verildi.
Yarışmada ikinciliği Syntonym projesi ile alan Batuhan Özcan 60 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu.
Üçüncü seçilen Algae Biodiesel projesinin yürütücüsü Selen Şenal da 50 bin TL’lik ödül aldı. Dereceye girenler ayrıca İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi olanaklarından yararlanarak girişimlerini geliştirmeye ve aynı zamanda İTÜ Big Bang sahnesinde yarışmaya hak kazandı.
Kapanışta konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Yarışma, ülkemizin dünya otomotiv endüstrisinde yaşanan dijital dönüşümün bir parçası olmasına katkı sunacak. Türk otomotiv girişim projelerinin elektrikli araçlarda da öncü olacağına inanıyoruz.
Yarışmaya katılan 291 projeye tek tek teşekkür ederim. Bir yıllık özverili bir çalışmanın ürünü olan yarışmamızda emeği geçen herkese ve özellikle TİM Başkanı İsmail Gülle’ye teşekkür ederim” dedi.
OİB OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da “Girişim projelerinin el feneri olarak bizlere yol göstermesi çok kıymetli. Yaptığınız tüm projeler ve cesaretiniz için teşekkür ederiz” diye konuştu.
Lidar teknolojisi yerine geçecek akıllı kamera
Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında birinci seçilen Büyütech-Forsight projesi, otonom araçlarda Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçecek, yapay zeka işlemcisine sahip, çok düşük güç tüketiminde yeni nesil akıllı kamera sistemi özelliği sunuyor.
Büyütech-Forsight/Yeni nesil akıllı kamera sistemi, geliştirilen üst düzey stereo eşleme algoritmalar ve özel yapay zeka donanımı sayesinde Lidar teknolojisi (ışık algılama ve mesafelendirme) yerine geçip üst düzey üç boyutlu algılama yapıyor.
Akıllı kamera sistemi, kendi üzerindeki özel yapay zeka işlemcisi ile araçları, yayaları, trafik işaretçilerini ve daha birçok şeyi algılayabiliyor, acil durum fren sistemi, adaptif hız sabitleme gibi ADAS (gelişmiş sürücü destek sistemleri) özelliklerini bünyesinde barındırıyor.
Araç içi iç ve dış kamera verilerinde metrik kaybı yok
Yarışmada ikinci olan ve görsel veri anonimizasyonu yapan özel bir teknoloji olan Syntonym, araç iç ve dış kamera verilerini Kişisel Verilerin Korunması Kanunu/Genel Veri Koruma Yönetmeliği ile uyumlu olarak analitik metrik kaybı olmadan anonimize ediyor.
Syntonym, bireylerin yüzlerinin, tüm analitik değerlerinin maksimum oranda korunmasını amaçlayarak hiç var olmamış sentetik yüzler ile değiştirilmesini sağlıyor.
Bunu yaparken yaş, cinsiyet, yüz ifadeleri gibi metriklerin korunması ve yapay zeka algoritmalarının doğru ve güvenilir veriler ile beslenmesi sürecinde hiçbir bireyin özel ve gizlilik gibi haklarının ihlal edilmemesini temin ediyor.
Karbon emisyonunu yüzde 70 azaltıyor
Üçüncü olan Algae Biodiesel projesinde de endüstriyel atık sular ve baca gazları mikroalgler yardımıyla arıtılıyor, bu atıklardan karbon negatif mikroalgal biyoyakıt ve hammadde (gliserin, protein vb.) üretimi yapılıyor.
Dizel motorlarda modifikasyonsuz bir şekilde kullanılabilen sistem, setan sayısı, CFPP gibi yakıt özellikleri petroldizeliyle aynı kalitede özellik gösteriyor. Kükürt emisyonunu sıfıra indiren sistem, karbondioksit, nitrojen oksit ve sülfür oksit emisyonunu yüzde 70 azaltıyor.
Yarışmada dördüncülüğü Archmir projesi ile İlker Kutsal alırken, 40 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Beşinciliğe ise Otomotiv Sistemleri için Teşhis ve Güç Yöneticisi projesi ile Can Acar seçildi ve 30 bin TL kazandı.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder