Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ayrıntılar belli oldu

Şubat ayında meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için uygulanacağı belirtilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, 28 ...

Şubat ayında meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için uygulanacağı belirtilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, 28 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile yürürlüğe girdi. 
 

Düzenlemenin yayımlanmasıyla, ek MTV’ye ilişkin ayrıntılar da netleşmiş oldu. 


15 Temmuz'da duyurulan ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne ilişkin ayrıntılar, 28 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Genel Tebliğ ile belli oldu. 

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası'na ilişkin düzenlemeyle ek verginin ödeneceği tarihler netleşirken, ek verginin ödenmediği durumda yaşanabilecek olumsuzluklar da duyuruldu. 
 
Düzenlemeye ilişkin ayrıntıları, Hesapkurdu.com Uzman Finansal İçerik Editörü Gamze Tuna Yılmaz değerlendirdi.  
 

31 Aralık 2023’e kadar araç satın alanlar da ek MTV ödeyecek 

Yayımlanan Genel Tebliğ'in ikinci maddesinde, kanunun yayımı tarihinden 31 Aralık 2923 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtların, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi kadar ek MTV'ye tabi olduğu kaydedildi. 
 
Vergi tutarının araç yaşına, silindir hacmine ve ilk tescil tarihine göre değiştiğini, ek MTV uygulamasıyla MTV hesaplama süreçlerinin pek çok kişi için karmaşıklaştığını belirten Gamze Tuna Yılmaz, 
 
“Örneğin, 1-3 yaş arası, 0-1.300 arası motor silindir hacmine sahip ve ilk tescil tarihi 2018 öncesi olan bir aracın normal şartlarda MTV tutarı yıllık 2.120 TL olarak hesaplanıyor. 
 
Ek ödeme de hesaba katıldığında, bu araca sahip olan kişilerin 2023 içinde ödeyecekleri toplam MTV tutarı, 4.240 TL olacak. Hesapkurdu.com olarak MTV tutarı hesaplama süreçlerini kolaylaştırmak için hem elektrikli, hem de benzinli araçlar için MTV tutarlarına ilişkin tabloları internet sitemizde paylaşıyoruz. 
 
Ayrıca MTV hesaplama aracıyla araç tipini, yaşını, silindir hacmin ve tescil tarihini giren kullanıcılar, ödeyecekleri MTV tutarlarını kolayca hesaplayabiliyor” dedi. 
 

Ek Motorlu Taşıt Vergisi için Ağustos ve Kasım'da ödeme yapılacak  

 
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinin, normal şartlarda her yıl iki eşit taksit olarak, ocak ve temmuz aylarında yapıldığını söyleyen Gamze Tuna Yılmaz, "Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ödeme takvimi de Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğ ile netleşti. 
 
Mevcutta aracı olanlar, temmuzda veya ağustosta araç alanlar, ek MTV birinci taksitlerini ağustosta, ikinci taksitlerini ise kasımda ödeyecek. Eylülde araç alanlar, toplu ödeme yapacak. 
 
Öte yandan, temmuzda araç alanların MTV'nin normal şartlarda ödenen ikinci taksidini de ödemesi gerektiğini hatırlatmak gerek" dedi. 
 

Ek Motorlu Taşıt Vergisi İnternetten, anlaşmalı bankalardan, veznelerden ödenebiliyor

 
Ek Motorlu Taşıt Vergisi ödemelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından toplandığını kaydeden Hesapkurdu.com Uzman Finansal İçerik Editörü Gamze Tuna Yılmaz, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
 
 “Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden, Gelir İdaresi Başkanlığı veznelerinden ve anlaşmalı bankaların şube, internet sitesi, mobil bankacılık uygulamaları ve ATM’leri üzerinden ek MTV ödemesi gerçekleştirilebiliyor. 
 
Ek MTV ödemesi yapılmadan trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma gibi işlemler yapılamayacak.
 
 Son olarak, çeşitli bankaların kredi kartıyla yapılan MTV ödemelerinde taksitlendirme seçeneği sunduğunu da belirtmek faydalı olur.”

Hiç yorum yok