Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

Stellantis 2023 Yılında Orta Doğu ve Afrika Pazarında da Güçlü Büyüdü

2023’te 616 Binden Fazla Araç Satan Stellantis MEA Pazar Payını Yüzde 14,9’a Çıkardı!    Mobilitenin her alanına yatırım yapan dünyanın en b...

2023’te 616 Binden Fazla Araç Satan Stellantis MEA Pazar Payını Yüzde 14,9’a Çıkardı! 
 

Mobilitenin her alanına yatırım yapan dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis, 2023 yılında ortaya koyduğu güçlü performansla dünya genelinde büyük bir ivme yakaladı. 
 


2023 yılı sonuçlarını açıklayan Stellantis MEA, net gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 64 artırarak 10,5 milyar Euro’nun üzerine çıkardı. 
 
Şirketin Düzeltilmiş Faaliyet Geliri 2022 yılına göre yüzde 111 artışla 2,5 milyar Euro’yu aşarken, yüzde 43 artan teslimatlar da 616 bin 100 adete ulaştı. 
 
Bu sonuçlarla bölgedeki pazar payını 3 puan artırarak yüzde 14,9’a çıkaran Stellantis MEA, hafif ticari araç pazarında da ikinci sırada yer alarak zirvenin ortağı oldu. Dünyanın en büyük mobilite şirketlerinden Stellantis, Dare Forward 2030 hedefleri çerçevesinde büyümesini sürdürüyor. 
 
Bu kapsamda şirketin Orta Doğu ve Afrika bölgesinde faaliyet gösteren birimi Stellantis MEA da, küresel zorluklara rağmen 2023 yılını güçlü bir büyüme performansıyla geride bıraktı. 
 
Geçtiğimiz yılı bölgede 616 bin 100 adetlik teslimatla tamamlayan Stellantis MEA, 2022’ye göre satışlarını yüzde 43 artırmayı başardı. Net gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 64 yükselten şirket, 10,560 milyar Euro’ya ulaştı. 
 
Pazar payını 3 puan artırdı! 
Şirketin geçtiğimiz yılki düzeltilmiş faaliyet geliri (AOI), 2022’ye kıyasla yüzde 111 artışla 2,503 milyar Euro’ya yükseldi. Bölgede pazar payı 3 puan artışla yüzde 14,9’a ulaşan şirket, bölgesel hafif ticari araç pazarında yılı ikinci, 2023’ün son çeyreğini ise ilk sırada tamamladı. 
 
Stellantis MEA, bu güçlü verilerin yanı sıra hizmet kalitesinde birinci, ürün kalitesinde ise ikinci sırada yer alarak üstün bir performans ortaya koydu. Stellantis MEA’nın 2023 yılı performansı, bölgedeki müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veren ulaşım çözümleri sunmaya odaklanan Dare Forward 2030 stratejisiyle istikrarlı bir uyumu yansıtıyor. 
 
Pazar payı yüzde 14,9’a yükselten şirket, Dare Forward 2030’da MEA bölümü için belirlenen yüzde 22’lik lider pazar payı hedefine doğru kayda değer bir adım ve pazar varlığında bir genişlemeye işaret ediyor. 
 
Hedef 2030’a kadar 1 milyonluk satışa ulaşmak! 
Şirketin 2023’te sergilediği güçlü performansı değerlendiren Stellantis Orta Doğu ve Afrika COO’su Samir Cherfan, “Bölge çok dinamik ve iddialı hedeflerimiz var. 
 
2030 yılına kadar yüzde 35'i elektrikli olmak üzere 1 milyon araç satışıyla 1 numaralı bölgesel pazar oyuncusu olmayı hedefliyoruz. Bölgede yüzde 90’ın üzerinde üretime ulaşmak istiyoruz. 
 
Bu da bizi bölgenin açık ara en yerel oyuncusu konumuna getirecek. Çalışanlarımızın ve ortaklarımızın katkılarıyla Dare Forward 2030 stratejik planımıza ulaşma yolunda tüm hızımızla ilerliyoruz” dedi. 
 
Bu başarılar, Stellantis MEA’nın Stellantis “Üçüncü Motor” yaklaşımındaki rolünü; büyümeye ve müşteri memnuniyetine olan bağlılığını yansıtıyor. Şirket, farklı stratejik alanlarda ilerleme kaydetti: 
 
Endüstriyel Genişleme: Aralık 2023’te Cezayir’deki Tafraoui fabrikasında Fiat 500’ün üretimine başlandı. Fas’taki Kenitra üretim tesisinde üretim kapasitesi iki katına çıkarıldı. 
 
Böylece 2024 yılına kadar 400 bin araca ve 2023 yılında ürün portföyüne eklenen Citroën Ami, Opel Rocks-e ve Fiat Topolino’dan oluşan elektrikli mikromobilite modellerinden 72 bin adede ulaşma yönünde gelişim sağlandı. 
 
Mısır’da yeni bir otomobil fabrikasında üretim yapma açıklamasıyla şirketin pazardaki konumu güçlendi ve böylece ülkede Stellantis’in ayak izi genişledi. 
 
Şirket, Güney Afrika’da 2030 yılına kadar maksimum 100 bin adet kapasiteli yeni bir tesisin 2025 yılında inşa edileceğini açıkladı. Türkiye’de ise “K0” modelinin üretimi Tofaş’a tahsis edildi.  
 
Türkiye’den Güney Afrika’ya önemli ilerlemeler kaydedildi! 
Ürün Yeniliği: 77 pazarda 21 adedi batarya elektrikli (BEV) olmak üzere 111 yeni ürün sunuldu. Stellantis, 2023 yılında Türkiye'den Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'dan Sahra Altı Afrika'ya ve Güney Afrika'ya kadar farklı bölgelerde önemli ilerlemeler kaydetti. 
 
Müşterilerin ulaşımını ve yenilikçiliği artırma konusundaki kararlılığını yerine getiren şirket, farklı pazarlarda çeşitli modeller için 13 ödül aldı. 
 
Ticari büyüme: Stellantis'in Türkiye'deki tüm ticari faaliyetlerinin Tofaş çatısı altında tek bir kuruluş olarak birleştirileceğinin duyurulması, tüm Stellantis markaları ve segmentleri için iş sinerjisini artıracak ve katma değer sağlayacaktır.(Not: İmzalanan sözleşme, Türkiye Sermaye Piyasası Kurulu ve Türkiye Rekabet Kurulu'nun onayı ile yürürlüğe girecektir.) 
 
Fas’ta distribütör ve bayi ağı yapısını iyileştiren şirket, Cezayir’de ise ithalat operasyonlarının başlatılması ve bir yıldan kısa bir süre içinde ülke topraklarının yüzde 65'ini kapsayan 50’den fazla satış noktasına sahip bir dağıtım ağı geliştiriyor. 
 
Satın Alma Mükemmelliği: Şirket bölge genelindeki tedarikçi ekosisteminde güçlü bir gelişme göstererek yıllık 5,6 milyar Euro değerinde satın alma gerçekleştirdi.  
 
Yerel yetenekler yetiştirecek! 
2023 ivmesini temel alan Stellantis MEA, 2024 yılında hedef büyüttü. Şirket 2030 yılına kadar yüzde 30’un üzerinde pazar payına ulaşarak Stellantis’in Akdeniz bölgesindeki ve Fransa dışındaki konumunu pekiştirecek.
 
Şirket aynı zamanda yine 2030’a kadar yüzde 12’nin üzerinde pazar payıyla Orta Doğu, Güney Afrika ve Sahra Altı Afrika'da yükselişe geçerek önemli pazarlardaki ticari performansını artırıyor. 
 
Kaynak sağlama kapsamını geliştirmeye devam etmeyi hedefleyen Stellantis MEA, önemli ilerlemeler kaydettiği mikro ulaşımda büyümeye ve yerel yetenekleri yetiştirip işe almaya devam edecek. 
 
Şirketin bu çalışmalarıyla Stellantis MEA, büyüme eğilimini koruyacak, müşteriler ve paydaşlar için olağanüstü düzeyde katma değer yaratmaya devam edecek. 
 
Stellantis MEA’nın 2030 yılı için belirlediği strateji çerçevesinde bölgede yüzde 22’nin üzerinde pazar payı, yüzde 25’in üzerinde düşük emisyonlu araç (LEV) karması, yüzde 12’nin üzerinde düzeltilmiş faaliyet marjı, yaklaşık 55 yeni ürün lansmanı ve yüzde 70’in üzerinde öz kaynak oranına ulaşmayı hedefliyor.

Hiç yorum yok