Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

İkinci el araçların ortalama ilanda kalma süresi 60 güne kadar uzadı

VavaCars ’ın kamuya açık verilerin analizini yaparak hazırladığı çalışmaya göre, geçen yıl ağustos ayında ortalama 35 gün olan ikinci el ara...

VavaCars’ın kamuya açık verilerin analizini yaparak hazırladığı çalışmaya göre, geçen yıl ağustos ayında ortalama 35 gün olan ikinci el araçların satış ilanı süreleri, bu yılın aynı ayında 60 güne kadar yükseldi. 
 

İkinci el araçların bu yıl daha geç satılmasının en büyük nedenlerinden birinin harcamalardaki azalmanın talebe olan etkisi olduğuna dikkat çeken VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, aracını satmak isteyenlere ücretsiz ekspertiz hizmeti de dahil olmak üzere 1-3 saat içinde sonuçlanan hızlı ve güvenilir hizmet verdiklerini belirtti. 
 
Türkiye’nin önde gelen online ikinci el araç platformlarından biri olan VavaCars, kamuya açık verilerin analizini yaparak hazırladığı çalışma sonucunda ikinci el araçların ilanda kalma sürelerine dair verileri ortaya koydu. 


 
2023 yılının ağustos ayında ikinci el araçların ilanda kalma süresi ortalama 35 gün olurken, bu yılın ağustos ayında ise 60 güne yükseldi.  
2024 yazında en hızlı hibrit araçlar satıldı 
 
Analiz sonucunda 2024 yılının yaz aylarında yakıt tipine göre en az süre ilanda kalan ikinci el araçlar hibrit araçlar oldu. Hibrit araçları benzinli ve daha sonra dizel araçlar takip etti. 
 
Yapılan çalışma, araçların yaş durumunun ilanda kalış süresine önemli etki ettiğini gösterdi. Bu kapsamda, 8 yaşındaki araçların ilanda kalma süresi 62 günü bulurken, 1 yaşındaki araçların ilanda kalma süresi 40 gün olarak gerçekleşti.  
 
İlanlarda çoğunluğu beyaz renkli araçlar oluşturuyor 
VavaCars’ın gerçekleştirdiği analize göre, ilanlarda en çok beyaz renkli araçlar yer alıyor. 
 
Öte yandan ortalama 53 gün ile gri renkli araçlar en az sürede ilanda kalırken, siyah renkli araçlar ise ortalama 65 gün boyunca ilanda bekliyor. 
 
İkinci el araçlar İstanbul’da ortalama iki ay ilanda kalıyor Analizin büyükşehirler bazındaki sonuçlarına göre ise, ikinci el araçların ortalama ilanda kalma sürelerinde en uzun zaman dilimi İstanbul’da yaşanıyor. 
 
Çalışma sonuçlarına göre ikinci el araçların ortalama ilanda kalma süresi, İstanbul’da 60, Antalya’da 59, İzmir’de 57, Ankara’da 54, Bursa’da 52, Adana’da 50 gün olarak gerçekleşiyor. 
 
Ortalama ilanda kalma süresi 35 günden 60 güne yükseldi 
Analiz sonuçlarını değerlendiren VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “Enflasyonist ortam, alternatif yatırım enstrümanlarının cazibesi, ekonomideki yavaşlama gibi etkenler insanların büyük harcamalarını ertelemesine neden oluyor. 
 
Bu durum ikinci el araç piyasasında da satıcıların daha uzun süre alıcı beklemesine yol açıyor. Geçen yıl ağustos ayında 35 gün olan ortalama ilanda kalma süresi bu yıl ağustos ayında 60 gün olarak gerçekleşti. 
 
Ayrıca ikinci el araç piyasasında renk, yaş ve şehir de satış sürelerinde önemli rol oynuyor. Örneğin: 1 yaşındaki araçlar, 8 yaşındaki araçlara göre ortalama 22 gün daha az ilanda kalıyor‘’ dedi.

Hiç yorum yok