Page Nav

HIDE
TRUE

Son Haberler:

latest

İkinci El Araçların Reel Fiyatları Yılın En Düşük Seviyesinde

Türkiye’nin otomobil dikeyindeki ilk online ilan platformu arabam.com, ağustos ayının ikinci el ilan verilerine dayanarak hazırladığı analiz...

Türkiye’nin otomobil dikeyindeki ilk online ilan platformu arabam.com, ağustos ayının ikinci el ilan verilerine dayanarak hazırladığı analizi paylaştı. 
 

İlan fiyatları baz alınarak oluşturulan arabam.com aylık fiyat endeksine göre, cari fiyatlar yataya yakın çok hafif artış gösterirken enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda ağustos ayında temmuz ayına kıyasla %2,1 oranında bir azalma gözlemlendi. 
 


Bu durum, ağustos ayını reel fiyatlar açısından yılın en düşük dönemi olarak konumlandırıyor. arabam.com’daki ilan verilerine bakıldığında ortalama ilan fiyatları ağustos ayında 680.584 TL olarak belirlendi. 
 
Ayrıca, ağustos ayında 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayısında %2,4’lük bir artış yaşanırken otomatik vitesli araçların ilan oranı da %6 artış gösterdi
 
 arabam.com Trink sat! ve arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay, “Sıfır araçlar için uygulanan kampanya ve indirimler tüketicilerin ilgisini çekmeye devam etti. 
 
Tatil döneminde olmamıza rağmen ekonomik gelişmelere bağlı olarak eylül ayında sıfır araçlardaki fiyat artışı beklentisi de pazardaki hareketliliği destekledi. 
 
Ağustos ayında, temmuzdaki reel fiyat düşüş trendi devam etti. Enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda ağustos ayında temmuza kıyasla %2,1 oranında bir azalma gözlemlendi, bu da ağustos ayını reel fiyatlar açısından yılın en düşük dönemi olarak konumlandırdı.  
 
2. el otomobil piyasasının nabzını tutan arabam.com’un ağustos ayı ilanlarında gözlemlenen diğer trendler şöyle gerçekleşti: 
 
İlanlarda en çok görülen marka ve modeller Ağustos ayında arabam.com ilanlarında en çok görülen markalar sırasıyla Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu. 
 
Model bazında bakıldığında ise ağustos ayında ilanlarda en çok bulunan otomobil modelleri sırasıyla Clio, Astra, Megane, Focus, Corolla, Egea, Civic, Polo, Passat ve Corsa oldu. 
 
İlanlarda gözlemlenen fiyat aralıkları 
Ağustos ayında 500.000 TL'ye kadar olan araçların ilan oranı temmuz ayına göre %2,8 düşüş gösterdi. Buna karşılık, 1.000.000 TL ve üzeri araçların ilan oranı temmuz ayına kıyasla %3,2 artış gösterdi. Bu değişiklikler, piyasa trendlerindeki fiyat değişimlerinin etkilerini ortaya koymaktadır. 
 
 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayısı arttı Ağustos ayında 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayılarında %6 oranında bir artış yaşandı. 10 yaşın altındaki araç ilanları ise oranları az olsa da düşü yönlü seyretti.  
 
Otomatik vitesli araçların ilan oranındaki artışı 
Ağustos ayında otomatik vitesli araç ilanlarında artış gözlemlendi. arabam.com’un verilerine göre, temmuz ayında %20,3 olan otomatik vitesli araçların ilan oranı ağustos ayında %26,5’e yükseldi. 
 
Düz vitesli araçların ilan oranı temmuzda %66 iken ağustosta %63'e geriledi, yarı otomatik vitesli araçların ilan oranı ise temmuzda ilanların %13,4'ünü oluştururken ağustos ayında %10,3'e gerilemiştir.

Hiç yorum yok